Single Digital Gateway

Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Heeft u een handicap? En wilt u dichtbij de ingang van winkels of kantoor parkeren? Vraag dan een Europese gehandicaptenparkeerkaart aan bij uw gemeente. U heeft hier recht op als u minimaal 6 maanden een handicap heeft. En u als u met krukken of een rollator zelfstandig niet verder kunt lopen dan 100 meter.

U moet kunnen bewijzen dat u recht heeft op een gehandicaptenparkeerkaart. Daarvoor is een medische keuring nodig door een keuringsarts. Uw gemeente regelt dit. Voorwaarde is dat u met krukken of een rollator zelfstandig niet verder kunt lopen dan 100 meter. Is uw handicap chronisch? En heeft uw gemeente deze gegevens over uw handicap al? Dan is een medisch onderzoek niet nodig.

Er zijn 2 verschillende Europese gehandicaptenparkeerkaarten:

Bestuurderskaart

Met een bestuurderskaart mag u zelf rijden. Dit zijn de voorwaarden:

  • U heeft een rijbewijs.
  • De bestuurderskaart is gebonden aan u als persoon en niet aan een kenteken. U hoeft dus geen eigen voertuig te hebben.
  • U kunt met hulpmiddelen kunt niet verder dan 100 meter lopen.

Passagierskaart

Voor een passagierskaart zijn dit de voorwaarden:

  • U kunt zelf niet rijden.
  • Met hulpmiddelen kunt u niet verder dan 100 meter lopen.
  • U heeft de hulp van uw chauffeur altijd nodig. Van deur tot deur.
  • De passagierskaart staat op uw naam.

Kinderen onder de 18 jaar kunnen ook een passagierskaart aanvragen. Ze moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen als volwassenen.

Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart uit een ander land van de Europese Unie (EU)? Dan is deze kaart ook geldig in Nederland. Wilt u deze gehandicaptenparkeerkaart vernieuwen? Dan kunt u in Nederland een nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. De Nederlandse voorwaarden zijn dan van toepassing.

Uw gehandicaptenparkeerkaart is 5 jaar geldig. Of korter als artsen verwachten dat u binnen 5 jaar zult herstellen van uw handicap. Verlengen van uw gehandicaptenkaart doet u ook bij uw gemeente. Doe dat ruim vóór de vervaldatum. Uw gemeente heeft tijd nodig om uw aanvraag te beoordelen.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Let op. U kunt alleen een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente.

Beoordeling door arts

Uw lichamelijke beperking wordt beoordeeld door een arts die wij als gemeente aanwijzen. Deze arts adviseert ons of u recht heeft op de gehandicaptenparkeerkaart. Bij dat onderzoek worden ook uw persoonlijke omstandigheden meegewogen. In een enkel geval is een lichamelijk onderzoek niet nodig. Dan is het voldoende om vragen te stellen. 

Bij verlenging van de kaart is meestal geen medisch onderzoek meer nodig. Is uw medische situatie echter veranderd? Dan winnen wij advies bij een externe arts in.

Bewijsstukken

Gebruikt u medicijnen of bent u in behandeling bij een specialist? Neem dan hierover informatie mee (afsprakenkaarten en medicijnoverzichten) om dit te bewijzen. Dit heeft u nodig om uw aanvraag te onderbouwen.

Geldigheid parkeerkaart

De parkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig binnen de hele EU.

Passagierskaart

Vraagt u een passagierskaart aan omdat u langdurig afhankelijk bent van de hulp van een bestuurder? Dan wordt tijdens de medische keuring bekeken hoe hulpafhankelijk u bent.

Afhankelijk van rolstoel

Bent u door een aandoening of gebrek echt afhankelijk van uw rolstoel? Dan kunt u een bestuurders- of passagierskaart aanvragen.

Instelling

Bent u een instelling en verzorgt u vervoer van mensen met een handicap die in een speciaal voor hen ingerichte zorginstelling verblijven? Vraag dan een instellingenkaart aan.

Richtlijnen voor het gebruik van een gehandicaptenparkeerkaart

  • De parkeerkaart (bestuurder of passagier) staat op uw naam en mag alleen gebruikt worden als u er zelf bij bent.
  • De kaart staat niet op kenteken. U kunt de kaart voor elke auto gebruiken.
  • Plaats de parkeerkaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit.
  • De parkeerkaart is geldig tot de einddatum die op de kaart staat.
  • Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u parkeren op de gehandicaptenparkeerplaatsen in Nederland en de meeste Europese landen. U moet zich wel houden aan de lokale parkeerregels van de gemeente.

Wat u nodig heeft

Hoe regelt u het?
Bel met het Sociaal Team Laarbeek en vraag het aanvraagformulier aan. Er geldt helaas een streng beleid. Als u nog 100 meter kunt lopen, krijgt u de gehandicaptenparkeerkaart niet. Twijfelt u? Bel ons gerust voor meer informatie 0492 469 700.

Bel met het Sociaal Team Laarbeek en vraag het aanvraagformulier aan. Er geldt helaas een streng beleid. Als u nog 100 meter kunt lopen, krijgt u de gehandicaptenparkeerkaart niet. Twijfelt u? Bel ons gerust voor meer informatie 0492 469 707.

Een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen kost € 82,00.

(Tarief 2022)

Het duurt weken voordat u de kaart hebt. U moet de kaart persoonlijk ophalen bij de gemeente.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Laarbeek