NederlandWereldwijd

Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Heeft u een handicap? En wilt u dichtbij de ingang van winkels of kantoor parkeren? Vraag dan een Europese gehandicaptenparkeerkaart aan bij uw gemeente. U heeft hier recht op als u minimaal 6 maanden een handicap heeft. En u als u met krukken of een rollator zelfstandig niet verder kunt lopen dan 100 meter.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Gehandicaptenparkeerkaart

Kunt u door lichamelijke beperkingen niet meer dan honderd meter zelfstandig lopen? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aanvragen bij de gemeente. Deze is maximaal vijf jaar geldig.

Soorten gehandicaptenparkeerkaart

Er zijn drie soorten invalideparkeerkaarten:

  • Bestuurderskaart
    Deze kaart vraagt u aan als u een beperking heeft en zelf uw auto bestuurt. De parkeerkaart is persoonsgebonden. Dat betekent dat alleen u de kaart mag gebruiken. U kunt de kaart in elk voertuig gebruiken.
  • Passagierskaart
    Deze kaart vraagt u aan als u door uw beperking iemand anders nodig heeft die de auto bestuurt én als u voor het vervoer van deur tot deur continu afhankelijk bent van de hulp van de bestuurder. Een passagierskaart is persoonsgebonden. Dat betekent dat alleen u de kaart mag gebruiken. U kunt de kaart in elk voertuig gebruiken.
  • Instellingenkaart
    Deze kaart is bedoeld voor instellingen die bewoners vervoeren. Op deze manier kunnen instellingen meerdere mensen vervoeren. De instelling hoeft dan niet voor iedere bewoner apart een kaart aan te vragen.

Gratis parkeren

Houders van een gehandicaptenparkeerkaart mogen in de gemeente Heerenveen gratis parkeren. Deze dient u zichtbaar in uw auto te plaatsen.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Heerenveen

Bezoekadres