Nederland Wereldwijd

Echtscheiding inschrijven in burgerlijke stand in Nederland

Heeft de rechter ingestemd met uw echtscheiding? Dan stuurt de rechtbank u en uw huwelijkspartner daarvan een beschikking toe. Uw echtscheiding is pas definitief als u de beschikking hiervan heeft laten inschrijven bij de gemeente in de burgerlijke stand. 

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Scheiden

Voor een echtscheiding neemt u contact op met een advocaat of een erkende (geregistreerde) mediator. De advocaat dient, namens u, een verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. De rechtbank spreek de echtscheiding uit. Nadat de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven bij de gemeente bent u officieel gescheiden. Een mediator helpt u bij het opstellen van het convenant, waarin onder andere de vermogensverdeling, partneralimentatie en pensioenen worden geregeld. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Einde geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap kan op de volgende twee manieren eindigen:

  • Via ontbinding (hiervoor geldt dezelfde procedure als bij een echtscheiding)
  • Via een beëindiging partnerschap (de partners laten een verklaring van beëindiging opstellen door een advocaat of notaris)

Melden bij de gemeente

Een echtscheiding of ontbinding/beëindiging partnerschap is definitief na inschrijving in de gemeente waar het huwelijk of geregistreerd partnerschap is voltrokken.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente Hoorn

Laatst gecontroleerd op 14 november 2022