Algemene bijstand aanvragen
Heeft u te weinig geld om van te leven? En kunt u daarom bijvoorbeeld uw huur, kleding of zorgverzekering niet betalen? Dan heeft u mogelijk recht op bijstand. U vraagt uw bijstandsuitkering aan bij uw gemeente of via werk.nl.
U heeft recht op algemene bijstand als u:
- de Nederlandse nationaliteit heeft of rechtmatig in Nederland woont;
- 18 jaar of ouder bent;
- niet genoeg inkomen of eigen vermogen heeft om van te leven. Uw (gezamenlijke) inkomen moet lager zijn dan de bijstandsnorm;
- geen andere voorziening of uitkering kunt aanvragen;
- niet in de gevangenis of een huis van bewaring zit.
U heeft ook een aantal verplichtingen als u een bijstandsuitkering ontvangt.
Lees meer in de vragen en antwoorden over bijstand.
Heeft u vragen over hoe bijstand werkt in uw situatie? Neem dan contact op met uw gemeente. U kunt ook contact opnemen met de sociaal raadslieden van uw gemeente. Zij geven gratis informatie en advies bij juridische problemen.
Heeft uw gemeente geen sociaal raadslieden? Kijk dan op de website van Sociaal Werk Nederland. Hier vindt u sociaal raadslieden bij u in de buurt. Het Juridisch Loket geeft u ook gratis juridisch advies.
Zo werkt het in uw (toekomstige) woonplaats
Gemeente Zaanstad: Algemene bijstand aanvragen
Let op. U kunt alleen bijstand aanvragen als u in Nederland woont en bent ingeschreven bij een gemeente.
U kunt een bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente Zaanstad als deze aanvullende voorwaarden voor u gelden:
- U woont in de gemeente Zaanstad.
- U ontvangt nog geen AOW.
- Woont u samen met uw partner of hebt u een gezamenlijk huishouden met iemand? Dan telt het inkomen en het spaargeld van deze persoon ook mee.
- U doet mee aan activiteiten die de gemeente Zaanstad u aanbiedt om werk te vinden.
- U moet voldoende Nederlands begrijpen, spreken, lezen en schrijven. U hebt recht op bijstand, ook als uw Nederlands niet goed genoeg is. Maar de gemeente mag uw uitkering wel verlagen als u niet uw best doet om Nederlands te leren.
- Bent u tussen de 18 en 27 jaar? Dan kunt u ook een uitkering aanvragen op de voorwaarde dat u eerst 4 weken actief op zoek gaat naar werk of scholing.
Voor het aanvragen van een uitkering neemt u de volgende stappen:
stap 1: inschrijven bij Werk.nl als werkzoekende
Om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering moet u zich bij het UWV inschrijven als werkzoekende. De gemeente controleert uw inschrijving. Als u niet bent ingeschreven, dan heeft u geen recht op een bijstandsuitkering.
stap 2: verzamel de benodigde bewijsstukken
Voor de aanvraag zijn er een aantal bewijsstukken nodig. Voordat u de aanvraag start, is het handig als u de bewijsstukken al klaar heeft liggen. Deze stukken kunt u uploaden en digitaal meesturen bij de aanvraag. Vanaf het moment dat u de aanvraag heeft ingediend, heeft de gemeente acht weken de tijd om een beslissing te nemen. Let op: Wanneer niet alle benodigde bewijsstukken zijn ingeleverd, zal deze termijn worden verlengd.
U krijgt dan bijstand vanaf de dag dat u de aanvraag heeft gedaan. Onderop vindt u een lijst van bewijsstukken die nodig zijn en een uitleg hoe u deze toe kunt voegen.
stap 3: uw aanvraag digitaal indienen
U kunt alleen digitaal een aanvraag indienen.
U logt in met DigiD. Zonder DigiD kan een aanvraag niet ingediend worden. Als u een partner heeft moet ook uw partner bij het versturen van de aanvraag inloggen met DigiD. Ook moet u een geldig legitimatiebewijs hebben zoals een paspoort, een ID-kaart of een verblijfsdocument. Een rijbewijs is niet voldoende. Heeft u moeite met het indienen van een aanvraag, dan kunt u voor hulp terecht bij een Sociaal Wijkteam.
Voor de aanvraag zijn er een aantal bewijsstukken nodig. Voordat u de aanvraag start, is het handig als u de bewijsstukken al klaar heeft liggen. Deze stukken kunt u uploaden en digitaal meesturen bij de aanvraag. Vanaf het moment dat u de aanvraag heeft ingediend, heeft de gemeente acht weken de tijd om een beslissing te nemen. U krijgt dan bijstand vanaf de dag dat u de aanvraag heeft gedaan.
Hieronder vindt u een lijst van bewijsstukken die nodig zijn en een uitleg hoe u deze toe kunt voegen.
stap 4: uitnodiging door het Sociaal Wijkteam voor een intakegesprek
Na het indienen van uw aanvraag, wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek bij het Sociaal Wijkteam bij u in de buurt. Bent u jonger dan 27 jaar, dan vindt er een gesprek plaats bij het Jongerenloket.
Binnen vijf dagen wordt er contact opgenomen voor het maken van een afspraak. U bent verplicht om op dit gesprek te verschijnen.
U hoort binnen 8 weken of u de uitkering krijgt. U krijgt bijstand vanaf de dag van de aanvraag.
Vragen over dit onderwerp?
Neem contact op met de gemeente Zaanstad