Nederland Wereldwijd

Aangifte doen van geboorte levenloos kind in Nederland

U kunt aangifte doen bij de gemeente waar uw kind levenloos ter wereld is gekomen. De gemeente maakt dan een akte van geboorte (levenloos) op. Het maakt niet uit hoe lang de zwangerschap duurde.

Zo werkt het voor u

Uw (toekomstige) woonplaats valt onder:
Informatie:

Hierna volgt informatie van uw gemeente.

Aangifte levenloos geboren kind

Wanneer uw kind levenloos is geboren doet u aangifte in de gemeente waar uw kind is geboren. Er wordt dan ‘een akte van geboorte (levenloos)’ opgemaakt. 

Uw kind heeft kort geleefd

U doet aangifte van geboorte in de gemeente waar uw kind is geboren. Is uw kind in dezelfde gemeente overleden, dan doet u daar ook de aangifte van overlijden. Als uw kind in een andere gemeente is overleden, dan doet u de aangifte van overlijden daar.

Wie mogen aangifte doen?

 • één van de ouders 
 • een begrafenisondernemer
 •  iemand die bij de geboorte aanwezig was, bijvoorbeeld een vriend of familielid 
 • medewerkers van het ziekenhuis

Voorwaarden

Voordat de begrafenis of crematie plaatsvindt, doet u aangifte van een levenloze geboorte of de geboorte en overlijden van uw kind. U kunt hiervoor een afspraak maken via telefoon of WhatsApp +31 73 - 615 51 55.

Nodig voor de aangifte

U neemt naar de afspraak het volgende mee: 

 • geldig identiteitsbewijs van degene die aangifte doet 
 • verklaring van overlijden, afgegeven door de behandelend arts 
 • eventueel B-enveloppe met daarin gegevens van de arts over uw levenloos geboren kind
 • eventueel uw trouwboekje

Mijn kind is lang geleden levenloos geboren of kort na de geboorte overleden

 Als uw kind lang geleden levenloos is geboren of na geboorte kort heeft geleefd en er is toen geen aangifte gedaan, dan kunt u dit alsnog doen. Is uw kind geboren in ‘s-Hertogenbosch? Dan neemt u contact op via telefoonnummer +31 73 - 615 51 55. We gaan dan na of er misschien toch al een akte bestaat of wat er in uw geval moet gebeuren om die alsnog op te maken. 

Ook kan het voorkomen dat er in de akte van uw lang geleden (levenloos) geboren kind geen voornamen zijn opgenomen. Ook dit kan alsnog. Neem contact op via telefoonnummer +31 73 - 615 51 55 om na te gaan wat er in uw geval moet gebeuren om de voornaam/voornamen alsnog aan de akte toe te voegen.

Levenloos geboren kind registreren in de BRP

Vanaf 4 februari 2019 is het mogelijk een verzoek tot registratie van uw levenloos geboren kind in te dienen bij de gemeente waar u woont. Om uw kind te kunnen registreren in de Basisregistratie Personen, is er een akte nodig. Woont u in ‘s-Hertogenbosch, maar is uw kind in het buitenland geboren? Wij kunnen u hierover meer informatie geven, wat u in deze situatie het beste kunt doen. Neemt u contact op via telefoonnummer of Whatsapp +31 73 - 615 51 55.

Kosten

Het opmaken van de akte is gratis. U betaalt kosten voor de aanvraag van een afschrift. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente via telefoonnummer of WhatsApp +31 73 - 615 51 55.

Goed om te weten:

 • Het is niet verplicht om het kind bij uw persoonsgegevens te laten opnemen. U kiest zelf of u dit wilt. 
 • Deze keuze is persoonlijk. U doet voor uzelf een verzoek om het kind toe te voegen aan uw persoonsgegevens. Wil de andere ouder dit ook, dan moet de andere ouder zelf ook een verzoek doen. Dit kan alleen persoonlijk. (niet per post en niet per mail). 
 • U kunt uw keuze altijd weer wijzigen.

Wat gebeurt er met de registratie

Uw kind wordt geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Als de gemeente uw kind heeft geregistreerd in de BRP, kan het nog enkele dagen voordat de kindgegevens zichtbaar zijn MijnOverheid.nl. De registratie wordt niet doorgegeven aan andere organisaties die de BRP gebruiken. Uw zorgverzekering, de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank krijgen dus geen bericht.

Meer informatie

Woont u in ’s-Hertogenbosch, maak dan een afspraak bij de gemeente 's-Hertogenbosch via telefoonnummer of WhatsApp +31 73 - 615 51 55.

Vragen over dit onderwerp?

Neem contact op met de gemeente 's-Hertogenbosch

Bezoekadressen

Laatst gecontroleerd op 14 november 2022