Aangifte doen van geboorte levenloos kind in Nederland
U kunt aangifte doen bij de gemeente waar uw kind levenloos ter wereld is gekomen. De gemeente maakt dan een akte van geboorte (levenloos) op. Het maakt niet uit hoe lang de zwangerschap duurde.
De akte van geboorte (levenloos) is een officieel document. Het bewijst dat uw kind op de wereld is gekomen.
De akte van geboorte (levenloos) komt in het overlijdensregister.
Achternaam kiezen voor levenloos geboren kind
U mag zelf de achternaam van uw kind aangeven. Dat kan de achternaam van de vader of van de moeder zijn. Deze keuze heeft geen gevolgen voor de naam van volgende kinderen. U kunt dan opnieuw naamkeuze doen.
U kunt uw levenloos geboren kind ook laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit is een andere handeling dan de aangifte.
U kunt de aangifte doen bij de gemeente. Het gaat om de gemeente waar uw kind geboren is.
Zo werkt het voor u
Hierna volgt informatie van uw gemeente.
Registratie levenloos geboren kinderen
Kinderen die levenloos geboren worden, kunnen worden opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). Ouders die in Nederland wonen en staan ingeschreven in de BRP, kunnen hiervoor een verzoek doen. U vraagt dit aan per ouder.
Wanneer het kindje geboren werd maakt niet uit. Net als de duur van de zwangerschap. Dat betekent dat ook kinderen die lang geleden levenloos werden geboren officieel geregistreerd kunnen worden.
Met deze registratie worden deze kinderen zichtbaar voor de ouders via MijnOverheid.nl. Ook komt het kind op een uittreksel van de BRP te staan. Alleen de ambtenaar van de Burgerlijke Stand heeft inzage in deze registratie. Andere overheidsinstanties zien geen gegevens over een levenloos geboren kind.
Een verzoek kan digitaal worden ingediend:
- u vult het formulier in dat u vindt achter de oranje knop;
- u uploadt een akte van uw levenloos geboren kind of;
- een akte van de geboorte (levenloos) die is opgenomen in het overlijdensregister van de Nederlandse burgerlijke stand.
De aanvraag kan ook persoonlijk worden gedaan. Hiervoor kunt u telefonisch een afspraak maken via 088 - 321 5000.
Vragen over dit onderwerp?
Neem contact op met de gemeente Hollands Kroon