Aangifte doen van geboorte levenloos kind in Nederland
U kunt aangifte doen bij de gemeente waar uw kind levenloos ter wereld is gekomen. De gemeente maakt dan een akte van geboorte (levenloos) op. Het maakt niet uit hoe lang de zwangerschap duurde.
De akte van geboorte (levenloos) is een officieel document. Het bewijst dat uw kind op de wereld is gekomen.
De akte van geboorte (levenloos) komt in het overlijdensregister.
Achternaam kiezen voor levenloos geboren kind
U mag zelf de achternaam van uw kind aangeven. Dat kan de achternaam van de vader of van de moeder zijn. Deze keuze heeft geen gevolgen voor de naam van volgende kinderen. U kunt dan opnieuw naamkeuze doen.
U kunt uw levenloos geboren kind ook laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit is een andere handeling dan de aangifte.
U kunt de aangifte doen bij de gemeente. Het gaat om de gemeente waar uw kind geboren is.
Zo werkt het voor u
Hierna volgt informatie van uw gemeente.
Levenloos geboren kind inschrijven
U kunt uw levenloos geboren kind laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat doet u in de gemeente waar u woont. Het maakt niet uit na hoeveel weken zwangerschap uw kind geboren is of hoeveel jaar geleden uw kind is geboren.
Als u uw levenloos geboren kind wilt laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) van uw woongemeente, dan doet u dit in 2 stappen:
- Akte van geboorte kind (levenloos) opvragen
- Uw kind inschrijven in de Basisregistratie Personen van uw woongemeente
1. Akte geboorte kind (levenloos)
Om uw kind te laten opnemen in de BRP heeft u een akte van geboorte (levenloos) nodig. Deze akte vraagt u op bij de gemeente waar uw kind is geboren. Heeft u deze akte al, dan kunt u een afspraak maken bij de gemeente waar u woont om uw kind te laten inschrijven.
Over de akte van geboorte
Als uw kind levenloos geboren wordt, maakt de burgerlijke stand een 'akte van geboorte (levenloos)' op. Het maakt niet uit of uw kind na een zwangerschap van meer of minder dan 24 weken werd geboren. U kunt de voor- en achternamen van uw kind in de akte laten opnemen. In de akte staan verder de namen van u en uw partner. U kunt uw kind ook laten bijschrijven in uw trouwboekje.
Is er geen akte van geboorte of weet u dit niet zeker, dan regelt u dit eerst bij de gemeente waar uw kind is geboren.
Meenemen
Wilt u een akte van geboorte aanvragen, dan neemt u een aantal documenten mee:
- Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
- Als u uw kind wilt bijschrijven in uw trouwboekje, dan kunt u het trouwboekje meenemen
- Een verklaring van een arts, ziekenhuis of verloskundige
- Een overlijdensadvertentie of informatie over de begrafenis of crematie
Heeft u deze informatie niet? Dat geeft niet. Waarschijnlijk kan de gemeente u toch helpen. U krijgt dat te horen als u langskomt. U kunt ook eerst bellen 035 207 00 00.
2. Inschrijven van uw kind
Heeft u de akte van geboorte (levenloos), dan maakt u een afspraak bij de gemeente waar u woont. U kunt uw kind dan laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Meenemen
Is uw kind in Gooise Meren geboren? Dan maakt u een afspraak en neemt u de volgende documenten mee:
- Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
- Als uw kind niet in Gooise Meren geboren is: de akte van geboorte (levenloos)
Wanneer u uw kind niet kunt laten inschrijven
- Als u niet in Nederland woonde en hier niet ingeschreven stond toen uw kind werd geboren, kunt u uw kind niet in de BRP registreren
- Als u sinds 1 oktober 1994 niet meer in Nederland gewoond hebt, kunt u uw kind niet in de BRP registreren. Uw persoonsgegevens staan dan niet in de BRP, dus uw kind kan daar ook niet aan toegevoegd worden
Het maken van de akte van geboorte (levenloos) en de registratie van uw kind in de BRP is gratis. Wilt u een kopie van de akte van geboorte ontvangen? Dat kost geld. Zie gooisemeren.nl
Vragen over dit onderwerp?
Neem contact op met de gemeente Gooise Meren