Podcast

De podcast Diplomatie Raakt neemt je mee in de wereld van de Nederlandse diplomatie. Wat doen de diplomaten die ons land overal ter wereld vertegenwoordigen, onze belangen in de gaten houden én bevorderen?

Presentator Herman van Gelderen gaat elke aflevering in gesprek met een Nederlandse diplomaat. Over werken in een tijd dat internationale verhoudingen veranderen, nieuwe spanningen ontstaan en kansen opduiken.

Orders voor Nederlandse ondernemingen,  mensenrechten, vrede, veiligheid en welvaart wereldwijd: de diplomaat anno 2019 is ermee aan de slag.

Luister de trailer van Diplomatie Raakt.
 

Aflevering 6: Nederland en de G20

De G20 is een internationaal forum om financiële stabiliteit te bevorderen. Ambassadeurs Aart Jacobi en Roel Nieuwenkamp praten over het belang van de G20 en hoe het Nederland lukt om daarbij aan te schuiven.

Luister aflevering 6: Nederland en de G20

Aflevering 5: Peru

Wiebe de Boer, de Nederlandse ambassadeur in Lima, spreekt met Herman van Gelderen over werken in een hiërarchische maatschappij, over een land dat verandert en de uitdagingen van snelle modernisering.

Luister aflevering 5: Peru

Aflevering 4: einde van een tijdperk in Zimbabwe

Barbara van Hellemond is nieuwe ambassadeur in Harare. Ze spreekt met Herman van Gelderen over Zimbabwe: het einde van het tijdper-Mugabe, de kwakkelende economie en compensatie voor onteigende boeren.

Luister aflevering 4: Zimbabwe

Aflevering 3: India en China, nieuwe economische grootmachten

Guido Tielman en Koen Sizoo zijn Nederlandse diplomaten in India en China. Ze spreken met presentator Herman van Gelderen over het werk in opkomende economische grootmachten en de Nederlandse belangen in Azië.

Luister aflevering 3: India en China

Aflevering 2: Indonesië: toerisme, aardbevingen en water

Rob Swartbol, de Nederlandse ambassadeur in Indonesië, over aardbevingen, watermanagement en de verantwoordelijkheid voor het Nederlandse toerisme op Bali.

Luister aflevering 2: Indonesië

Bekijk het videofragment waar Rob het in de uitzending over heeft.

Aflevering 1: Trump, Nederland en de NAVO

Marisa Gerards is de belangrijkste Nederlandse diplomaat bij de NAVO. Heeft Trump een punt met zijn kritiek op de organisatie? Samen met presentator Herman van Gelderen laat de diplomaat zien wat de alliantie betekent voor Nederland.

Luister aflevering 1: NAVO

Over deze podcast

De podcast #Diplomatieraakt is een productie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Presentator Herman van Gelderen, journalist en tv-maker, was eerder woordvoerder op het ministerie.