Rijbewijs verlengen in Zwitserland?

Woont u in Zwitserland en is uw Nederlandse rijbewijs verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U moet uw geldige Nederlandse rijbewijs binnen 1 jaar na inschrijving in Zwitserland omwisselen voor een Zwitsers rijbewijs.

Rijbewijs omwisselen

U moet binnen 1 jaar na inschrijving in Zwitserland uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Zwitsers rijbewijs. Dit doet u bij de Strassenverkehrs- und Schiffahrtsamt (in het Duits, Frans en Italiaans) van uw kanton. U hoeft dan niet opnieuw examen te doen.

Let op, een verlopen Nederlands rijbewijs kunt u niet meer voor een Zwitsers rijbewijs omwisselen, ook niet met een door de RDW afgegeven “echtheidsverklaring” van uw Nederlandse rijbewijs.

Zwitserland accepteerd de echtheidsverklaring niet. U zult in deze gevallen in Zwitserland opnieuw rijexamen moeten doen. Informatie hierover kunt u krijgen bij de betreffende kantonnale autoriteiten in Zwitserland.

Houdt u er rekening mee, dat de bestuurder van een Zwitsers motorrijtuig in het bezit moet zijn van een voor Zwitserland geldig rijbewijs. Een verlopen, of binnen die 12 maanden nog niet omgewisseld Nederlands rijbewijs, is dat niet. Dit heeft tot gevolg dat de bestuurder dan onverzekerd is.

Rijbewijs kwijt of gestolen?

Is uw Nederlandse rijbewijs kwijt of gestolen voor u het kon omwisselen? Dan moet u een Zwitsers rijbewijs aanvragen. Dit kunt u doen bij de Strassenverkehrs- und Schiffahrtsamt (in het Duits, Frans en Italiaans).

U kunt een verklaring van vermissing (pdf, 75kb) downloaden en sturen naar de RDW. Zo voorkomt u misbruik van uw Nederlandse rijbewijs.