Nederlandse nationaliteit verliezen

Heeft u een dubbele nationaliteit? En woont u buiten de EU? Dan kunt uw Nederlanderschap verliezen als u niet op tijd uw Nederlandse paspoort verlengt. U kunt ook uw Nederlandse nationaliteit verliezen als u een andere nationaliteit aanneemt.

Uitspraak Raad van State over Unierecht oud-Nederlanders

Op 12 februari 2020 heeft de Raad van State uitspraak gedaan in de zaak waarin de vraag centraal staat of het automatische verlies van het Nederlanderschap zoals omschreven in de Rijkswet op het Nederlanderschap (RWN) in strijd is met het Unierecht. Dit geldt voor een specifieke groep oud-Nederlanders.

Is deze uitspraak voor u van belang? Lees het nieuwsbericht Uitspraak Raad van State over Unierecht oud-Nederlanders op Rijksoverheid.nl. In het bericht treft u ook voorbeelden van de Unierechten die gekoppeld zijn aan het Nederlanderschap. Op dit moment wordt de uitspraak van de Raad van State nader bestudeerd door de Rijksoverheid.

Op tijd uw paspoort verlengen

Woont u minimaal 10 jaar buiten het Koninkrijk der Nederlanden of de Europese Unie (EU)? Heeft u een dubbele nationaliteit? En bent u meerderjarig? Dan loopt u het risico dat u uw Nederlanderschap verliest. Dit kunt u voorkomen door:

  • van de 10 jaar minimaal 1 jaar in het Koninkrijk der Nederlanden of de EU te wonen
    of
  • steeds op tijd uw Nederlandse paspoort,  ID-kaart of verklaring Nederlanderschap te verlengen

Op tijd betekent: binnen 10 jaar vanaf de datum van afgifte van uw huidige document.

U kunt uw paspoort, ID-kaart of verklaring van Nederlanderschap aanvragen bij een Nederlandse ambassade of consulaat-generaal bij u in de regio. Het advies is om 3 maanden voordat uw document verloopt een afspraak te maken. Dan weet u zeker dat u het nieuwe document op tijd heeft.

Soms heeft u extra documenten nodig vanwege uw dubbele nationaliteit.

Aannemen tweede nationaliteit

Kreeg u uw andere nationaliteit na 1 april 2003? Dan verliest u de Nederlandse nationaliteit. Behalve als u tot de uitzonderingen behoort.

Uitzonderingen

In deze gevallen behoudt u als Nederlander beide nationaliteiten:

  • U bent geboren in het land van uw andere nationaliteit. En u woonde daar op het moment dat u de andere nationaliteit aannam.
  • U woonde voor uw 18de jaar 5 jaar achtereen in het land van uw andere nationaliteit.
  • U bent getrouwd met iemand die de andere nationaliteit heeft.

Deze uitzonderingen gelden niet als u de nationaliteit van Oostenrijk aanneemt. Dan verliest u de Nederlandse nationaliteit wel.

Andere situaties waarin u de Nederlandse nationaliteit verliest

Een overzicht van alle  situaties waarin u de Nederlandse nationaliteit verliezen kunt, leest u bij de Rijksoverheid.