Een bedrijf opstarten in Zweden

Denkt u erover om een bedrijf op te starten in Zweden? De procedures zijn in Zweden efficiënt en redelijk eenvoudig, gebaseerd op een transparant systeem dat de vestiging van nieuwe ondernemingen moet vergemakkelijken. Maar ga goed voorbereid van start. Hieronder geven wij voorbeelden van lokale instanties die u op weg kunnen helpen.

Verksamt

De EU-Dienstenrichtlijn maakt het voor dienstverlenende ondernemers eenvoudiger om in Europa zaken te doen. De richtlijn neemt een aantal belemmeringen weg en vergemakkelijkt het regelen van formaliteiten in de EU-lidstaten. Alle lidstaten hebben vanaf 28 december 2009 een centraal elektronisch loket waar u als dienstverlenende ondernemer terecht kunt. In Nederland is dat  Ondernemersplein.nl, in Zweden kunt u terecht op  Verksamt.se.

Op de website Verksamt.se vindt u nuttige informatie over ondernemen in Zweden. Denkt u erover na om een bedrijf te beginnen? Of om uw bestaande bedrijf te verhuizen of uit te breiden? Bent u al werkzaam in Zweden en loopt u ergens op vast? De informatie op deze website helpt u verder. Achter de website staan de vier overheidsorganisaties: Skatteverket (de Zweedse belastingdienst), Bolagsverket (het Swedish Companies Registration Office), Tillväxtverket (het Swedish Agency for Economic and Regional Growth) en Arbetsförmedlingen (het Zweedse arbeidsbureau).

Business Sweden

Ook Business Sweden – de Swedish Trade & Invest Council, biedt handige online gidsen met informatie over de verschillende bedrijfsvormen in Zweden en waar u aan moet denken bij het opstarten van een onderneming.

ALMI Företagspartner

Daarnaast kan Almi startende ondernemers in Zweden bijstaan met informatie, adviezen en financiering.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Tot slot kunt u ook een kijkje nemen op de website van RVO.nl, met handige links naar informatie van de Wereldbank en de Economist Intelligence Unit.