Verhuizen naar Zweden voor korter dan één jaar

Bent u van plan om naar Zweden te verhuizen voor kortere duur? Dan hoeft u zich niet in te laten schrijven bij het Zweedse bevolkingsregister.
Voordat u Nederland verlaat raden wij u wel aan om onderstaande checklijst door te nemen.

Voordat u Nederland verlaat.

1. DigiD aanvragen

Als u nog geen DigiD hebt, kunt u deze online aanvragen. De activeringscode wordt dan verstuurd naar het adres waarop u geregistreerd staat in de Basisregistratie Personen (BRP). Met een DigiD kunt u zich online identificeren bij websites van de Nederlandse overheid en bij de Belastingdienst.

Via deze link krijgt u meer uitleg over het aanvragen van een DigiD.

2. Zorgverzekering

Als u korter dan één jaar in Zweden gaat studeren, bent u verplicht om in Nederland een zorgverzekering te hebben. Vraag bij uw zorgverzekeraar naar de dekking van uw zorgpolis in het buitenland. Sluit zo nodig een aanvullende verzekering af.

Informatie van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) over studeren in het buitenland

Bij het CAK kunt u ook een European Health Insurance Card (EHIC) aanvragen. Hiermee heeft u recht op noodzakelijk medische zorg in Zweden.

EHIC aanvragen bij het CAK

Let op! Gaat u werken of betaald stagelopen, dan kunt u uw Nederlandse zorgverzekering meestal niet aanhouden. Neem contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om te bepalen wat geldt voor uw situatie.

Informatie van de SVB over wonen in Nederland en werken in het buitenland

3. Aanmelden bij Buitenlandse Zaken

U kunt zich aanmelden bij de informatieservice van Buitenlandse Zaken zodat u bericht ontvangt als het reisadvies voor Zweden aangepast wordt of bij een (dreigende) crisis. Zodoende weet ook de ambassade dat u in het land bent.

Aanmelden bij Buitenlandse Zaken / ambassade

Deze link opent de pagina om u aan te melden.