Reisadvies Zuid-Afrika | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 02-10-2020 | Nog steeds geldig op: 28-10-2020

Er geldt een INREISVERBOD voor reizigers uit Nederland met DOEL TOERISME OF FAMILIEBEZOEK. Vanaf 1 oktober mogen alleen reizigers uit Nederland die een geldig diplomatiek paspoort hebben, reizigers die voor zakelijke bezoeken of zij die een speciaal beroep uitoefenen, Zuid-Afrika inreizen. Er gelden hiervoor speciale voorwaarden. De visumvrijstelling is voorlopig opgeschort. Zonder geldig visum komt u Zuid-Afrika niet in. De reiziger die mag inreizen moet in het bezit zijn van een negatieve PCR-Covid-19 testuitslag, niet ouder dan 72 uur voor vertrek naar Zuid Afrika. Na een verblijf in Zuid-Afrika gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Bijgaande kaart wordt geactualiseerd, afhankelijk van de corona-ontwikkelingen. Voor de laatste ontwikkelingen in het land: volg de aanwijzingen op van de lokale overheid en volg het nieuws. Zie voor meer informatie de rubrieken ‘Verkeersveiligheid’ en ‘Coronavirus’.

Kaart bij reisadvies Zuid-Afrika
Download 'Kaart bij reisadvies Zuid-Afrika' (PDF, 714 kB)

Reischecklist Zuid-Afrika

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak Zuid-Afrika favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Zuid-Afrika reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt legitimeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ga dit voor Zuid-Afrika na bij de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag.
 • De regels voor immigratie naar Zuid-Afrika zijn strenger gemaakt. Ook de regels voor het verlengen van visa zijn strenger geworden. Bezoek voor uw vertrek de Engelstalige website over het Zuid-Afrikaanse visum. Neem voor het aanvragen van uw visum eerst contact op met de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag.
 • Vanaf 1 oktober kunnen personen met een geldig diplomatiek paspoort worden toegelaten tot Zuid-Afrika. Ook personen die door een bedrijf/organisatie worden uitgenodigd, kunnen worden toegelaten tot Zuid-Afrika. Er gelden hiervoor speciale voorwaarden. Voor nadere vragen over de voorwaarden en het aanvragen van een visum kunt u contact opnemen met de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag.
 • Reist u met kinderen onder de 18 jaar?  Kijk voor meer informatie naar de volgende link op de Engelstalige website van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.
 •  Check ook deze link welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Zuid-Afrika een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
 • Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Zuid-Afrika. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of een creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Zuid-Afrika. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de app Douane reizen: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen kunnen elkaar snel opvolgen.

De onderstaande veiligheidsrisico’s zijn ongewijzigd.

Er zijn in Zuid-Afrika veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Bereid u goed voor op deze risico’s en let extra op.

Townships bezoeken

Wilt u de townships (woongebieden aan de rand van de grote steden) bezoeken? Doe dit met een gids of een andere begeleider en en wees altijd alert op uw directe omgeving.

Terrorisme

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie ter plaatse. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.

Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Deze plaatsen kunnen doelwit zijn van een aanslag. Denk bijvoorbeeld aan: grote winkelcentra (shopping malls), markten, kerken en hotels.

Criminaliteit

Er is gewelddadige criminaliteit in Zuid-Afrika, vooral in en rond de grote steden.

Internationale luchthaven OR Tambo

Aankomst en vertrek luchthavens

Berovingen en overvallen bij het vliegveld OR Tambo

Bij het internationale vliegveld OR Tambo in Johannesburg zijn criminele bendes actief. Pin geen geld op het vliegveld. U kunt na het pinnen achtervolgd en beroofd worden. Ga ook niet naar een geldwisselkantoor als dit niet noodzakelijk is. U kunt bijna overal in Zuid Afrika pinnen en betalen met uw Nederlandse pinpas (met Maestro logo) of creditcard. Wees altijd bewust van uw omgeving als u gaat  pinnen en laat u niet afleiden.

Op de weg van en naar de vliegvelden OR Tambo en Cape Town International komen gewelddadige berovingen en overvallen voor op buitenlanders die net zijn aangekomen in Zuid-Afrika. Let daarom goed op bij het verlaten van het vliegveld en houd de omgeving goed in de gaten. Het komt voor dat dieven reizigers volgen vanaf het vliegveld, om ze daarna onderweg te beroven. Of op het moment dat de reizigers hun hotel ingaan.

Veiligheid hotels en guesthouses

In de omgeving van het Addo Elephant Sanctuary ten noorden van Port Elizabeth in de Eastern Cape hebben de afgelopen maanden gewelddadige overvallen plaats gevonden op toeristen. De berovingen waarbij fysiek geweld wordt gebruikt vertonen allemaal hetzelfde patroon; gemaskerde en bewapende mannen dringen ’s-avonds laat maar vooral in het midden van de nacht de hotelkamers van de toeristen binnen. Onder bedreiging van wapens (pistolen en messen) worden zij gedwongen al hun bezittingen af te staan en in de meeste gevallen wordt ook de (huur)auto gestolen. De ambassade adviseert om bij het kiezen van accommodatie in het algemeen maar in het genoemde gebied in het bijzonder, er op te letten dat het hotel of guesthouse goede maatregelen heeft getroffen om zulke incidenten zo veel mogelijk te voorkomen.

Carjacking

Criminelen gebruiken soms grof geweld bij berovingen en ‘carjacking’. Hierbij wordt iemand met geweld gedwongen zijn voertuig af te geven. Ook in het openbaar vervoer worden reizigers vaak beroofd, vooral in lokale bussen en taxi’s. Verder worden mensen die onderweg met pech langs de weg komen te staan soms beroofd.

Seksueel geweld

In het hele land is er ook veel seksueel geweld, vooral rondom de grote steden.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Wees ook overdag op uw hoede en loop niet alleen over straat. Overdag vinden namelijk de meeste overvallen plaats.
 • Vermijd sloppenwijken.
 • Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend op uw lichaam. Bijvoorbeeld in een heuptasje of money belt.
 • Houd camera's, laptops en mobiele telefoons uit het zicht.
 • Draag geen opvallende sieraden of juwelen.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
 • Ga na of het hotel waar u verblijft goed beveiligd is. Dit geldt vooral voor vrouwelijke reizigers.
 • Neem geen grote tassen mee bij buitenactiviteiten zoals joggen of wandelen.

Demonstraties

Wees alert als u binnensteden en townships (woongebieden aan de rand van de grote steden) bezoekt. Hier kunnen samenscholingen en demonstraties plaatsvinden uit protest tegen de regering. Deze kunnen tot geweld leiden. Vaak vinden deze bijeenkomsten spontaan plaats. Vermijd samenscholingen en demonstraties.

Naar boven

Verkeersveiligheid

Er geldt een inreisverbod voor reizigers uit Nederland met doel toerisme of familiebezoek.  Iedereen die zonder geldig visum in Zuid-Afrika aankomt, wordt de toegang geweigerd.

Als u van plan bent om te gaan reizen, neem voor uw vertrek contact op met de Zuidafrikaanse ambassade in het land waar u zich bevindt.

Vanaf 1 oktober mogen personen uit Nederland die een geldig diplomatiek paspoort hebben, worden toegelaten tot Zuid-Afrika. Ook personen die door een bedrijf/organisatie worden uitgenodigd of personen die een speciaal beroep uitoefenen, kunnen worden toegelaten tot Zuid-Afrika. Er gelden hiervoor speciale voorwaarden.

De reiziger die mag inreizen moet in het bezit zijn van een negatieve PCR-Covid-19 testuitslag, niet ouder dan 72 uur voor vertrek naar Zuid Afrika.

Neem contact op met de ambassade van Zuid-Afrika of uw luchtvaartmaatschappij voor meer informatie.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

Bent u van plan zelf te gaan rijden in Zuid-Afrika, neem bij voorkeur een internationaal rijbewijs mee.

In Zuid-Afrika wordt links gereden. De verkeersregels zijn niet altijd hetzelfde als die in Nederland. Op gelijkwaardige kruispunten is het voertuig dat het eerst bij de kruising komt, het voertuig dat voorrang heeft. Voertuigen in het openbaar vervoer zijn vaak niet goed onderhouden.

Reist u met de auto? Neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • gebruik alleen de grotere doorgaande wegen. Zo kunt u het risico op 'carjacking' verkleinen. Bij carjacking wordt iemand met geweld gedwongen zijn voertuig af te geven.
 • stop alleen bij benzinestations en wegrestaurants.
 • ga niet na zonsondergang de weg op.
 • sluit een goede reisverzekering af.
 • controleer uw (huur)auto op onderhoud. Zo verkleint u het risico dat u met pech langs de weg komt te staan. Slachtoffers van pech langs de weg worden soms beroofd.
 • neem geen lifters mee.
 • wees alert als u stopt bij een verkeerslicht. Maak dan geen gebruik van uw mobiele telefoon. Houd autodeuren en ramen gesloten.
 • leg waardevolle spullen niet zichtbaar in de auto maar in de kofferbak. Laat uw waardevolle spullen niet achter in uw (huur)auto.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op de website van de ANWB.

Openbaar vervoer

Gebruik geen taxi’s die u worden aangeboden in de aankomsthal van het vliegveld. Zorg altijd voorveilig vervoer vanaf het vliegveld naar uw plaats van bestemming.

Maak gebruik van Uber of goed bekendstaande taxibedrijven. Informeer bij de receptie van uw hotel.

Naar boven

Coronavirus

Coronavirus (COVID-19)

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Zuid-Afrika te verkleinen, hebben de lokale autoriteiteiten maatregelen genomen. De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de Engelstalige website van de Zuidafrikaanse autoriteiten.

Thuisquarantaine bij aankomst in Nederland

Na een verblijf in Zuid-Afrika gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door dit advies op te volgen, draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe corona besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie hier de lijst met veilige landen waarvoor het inreisverbod is opgeheven.

Algemeen advies

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op. Raadpleeg een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Tips van de ambassade

De West-Kaap provincie heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een periode van droogte. De situatie is enigszins verbeterd maar er gelden nog steeds maatregelen om waterverbruik te beperken. Hotels en toeristische accommodaties zijn door de overheid gevraagd om door te gaan met de maatregelen om het waterverbruik te beperken. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg de instructies van de autoriteiten op. Volg ook het plaatselijke nieuws via de (sociale) media.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Zuid-Afrika en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

 • Politie: 10 111
 • Ambulance en brandweer: 10 177

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247 of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Pretoria

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Pretoria.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven