Tips voor zakendoen in de Verenigde Staten

De Verenigde Staten zijn al eeuwenlang een belangrijke handelspartner voor Nederland. Heeft u plannen om de Amerikaanse markt op te gaan? Deze zakelijke adviezen helpen u op weg.

1. Ken je markt

De Verenigde Staten is het meest innovatieve land ter wereld. Het land neemt 40% van de wereldwijde Research & Development-uitgaven voor zijn rekening en zet hoog in op innovatie.

Voor Nederlandse ondernemers zijn er in de Verenigde Staten volop mogelijkheden in diverse sectoren zoals agrifood, bouw en infrastructuur, transport, ICT, biotechnologie en chemische en farmaceutische industrie.

Verdiep je in de Amerikaanse markt om zo optimaal mogelijk in te spelen op de vraag van de Amerikaanse zakenpartner of consument.

2. Identificeer geschikte lokale partners

Om uw plannen te realiseren, heeft u de juiste contacten in de Verenigde Staten nodig. Het ambassadenetwerk kan u in contact brengen met geschikte lokale partners. Lokale partners kunnen een ingang geven tot lokale netwerken en connecties die voor u als buitenlandse ondernemer moeilijk te benaderen zijn.

Nederlandse ondernemingen die tijd en moeite hebben gestoken in het vinden van de 'perfecte match' hebben ervaren dat ze zichzelf daarmee de taak van het vinden van andere partners konden besparen.

3. Leer de zakelijke cultuur kennen

Hoewel de Verenigde Staten op het eerste gezicht misschien veel lijkt op Nederland, zijn er wel degelijk cultuurverschillen.

Om uw kans op succes te vergroten is het belangrijk om de lokale omgangsvormen goed te kennen. Hoe benadert u uw handelspartner? Zijn de omgangsvormen in het land hiërarchisch of gelijkwaardig? Houdt men van formele beleefdheid of een vriendschappelijke benadering?

De medewerkers van het ambassadenetwerk kennen de cultuurbarrières en de cultuur van het zakendoen. Zij kunnen u hierover advies geven om zo misverstanden met lokale partners te voorkomen.