Stagiair(e), economische afdeling, Washington

De economische afdeling is op zoek naar een stagiair voor de periode van 26 augustus 2019 tot en met 31 januari 2020.

Werkomgeving

De Verenigde Staten is een wereldmacht met een fascinerende binnenlandspolitieke situatie en is één van onze belangrijkste handelspartners. Washington D.C. is als hoofdstad van de VS de thuisbasis van de federale overheid, wereldwijd opererende multilaterale instellingen zoals de Wereldbank en het IMF, NGO’s, lobbyorganisaties, denktanks, multinationals en persbureaus. Het is een bruisende stad met volop netwerk- en carrièremogelijkheden.

De ambassade is het verlengstuk van het Koninkrijk in de Verenigde Staten. Bijna alle ministeries zijn op de ambassade vertegenwoordigd. De economische afdeling werkt in Den Haag nauw samen met de ministeries van Economische Zaken en Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

Een stage bij de Nederlandse ambassade in Washington D.C. is niet uitsluitend geschikt voor studenten die een diplomatieke carrière ambiëren. Op de economische afdeling werken mensen met diverse achtergronden en carrièreperspectieven. Het werk op een grote Nederlandse missie als de onze kan interessant zijn voor studenten die een studie volgen in een maatschappelijke, economische of juridische richting; studenten Europees en internationaal recht, staats- en bestuursrecht, bestuurskunde, internationale betrekkingen, politicologie en economie hebben in het verleden een stageperiode bij de economische afdeling succesvol doorlopen.

Stageomschrijving

De Nederlandse ambassade in Washington D.C. zoekt een gemotiveerde student voor een stage van ruim vijf maanden. Als stagiair op de economische afdeling volg je de bilaterale en economische ontwikkelingen en ben je actief betrokken bij

handelsbevorderende activiteiten. Je krijgt de mogelijkheid om ervaring op te doen in de wereld van de handelspolitiek en economische diplomatie, en een unieke kans om de VS van binnenuit te leren kennen. Het werk kan dienen als oriëntatie op een loopbaan in de diplomatie en/of bij de Rijksoverheid.  

De stage betreft een zogenaamde meeloopstage, wat betekent dat er geen mogelijkheden zijn voor een stage waarbij een onderzoek of scriptie centraal staat.

Voorkomende werkzaamheden zijn:

 • Assisteren van diplomaten van de economische afdeling bij hun werkzaamheden;
 • Assisteren bij het plannen en uitvoeren van handelsbevorderende evenementen;
 • Assisteren bij het plannen en uitvoeren van werkbezoeken van bewindspersonen en (handels)delegaties;
 • Assisteren in de economische rapportage van de ambassade;
 • Volgen, analyseren en verslaglegging van nieuws op het gebied van handel en energie, relevante publicaties en evenementen in de stad.
 • Beantwoorden van handelsvragen vanuit zowel de VS als Nederland;

Profiel van de stagiair(e)

 • Gemotiveerde student die een relevante universitaire studie volgt, bij voorkeur in de masterfase;
 • Vloeiend in de Engelse én Nederlandse taal in woord en geschrift;
 • Aantoonbare belangstelling voor economische aangelegenheden en trans-Atlantische handel;
 • Kunnen anticiperen op actuele ontwikkelingen om een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan het discours;
 • Kerneigenschappen: representatief, cultureel-sensitief en communicatief vaardig, proactief en zelfstandig, initiatiefrijk, goed samenwerkend in een divers team, creatief met een ondernemende en resultaatgerichte instelling.

Wat bieden wij

De ambassade biedt een stimulerende en leerzame werkomgeving met betrokken collega’s en afwisselende werkzaamheden. De stagiair wordt intensief betrokken bij de uiteenlopende werkzaamheden van de afdeling en maakt volwaardig deel uit van het economisch team. Er is ruimte voor eigen initiatief en het bijwonen van relevante lezingen, seminars en evenementen in de stad. 

De stage biedt een goed inzicht in het reilen en zeilen van één van de grootste ambassades van het Koninkrijk wereldwijd. 

Aan het eind van een met goed gevolg volbrachte stageperiode krijgt de stagiair een door de ambassadeur ondertekende referentie. 

Voorwaarden en vergoedingen

 • Conform het stagereglement van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt als voorwaarde gesteld dat je gedurende de gehele stageperiode als student staat ingeschreven aan een Nederlandse hoger onderwijsinstelling, of dat je als student met Nederlandse nationaliteit staat ingeschreven aan een buitenlandse onderwijsinstelling;
 • Je moet voor aanvang van de stage een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen overleggen;
 • De stagevergoeding bedraagt €586 bruto per maand. Daarnaast ontvang je een vergoeding van pensionkosten tot maximaal €346 per maand.

Solliciteren

De sollicitatieprocedure voor deze stage bestaat uit verschillende fasen.  Om in aanmerking te komen voor deze stage, stuur je uiterlijk 29 april 2019 je CV, een Nederlandstalige motivatiebrief (max. 1 A4) en een door jou geschreven Engelstalige mini-essay (max. 1 A4) naar was-ea@minbuza.nl. Het mini-essay beslaat jouw persoonlijke visie op de handelsbetrekkingen tussen Nederland en de Verenigde Staten anno 2019. Voeg aan je CV een alinea toe waarin je je competenties en geschiktheid voor deze stage toelicht. 

Mocht je op basis van je CV, mini-essay en motivatie worden geselecteerd, dan volgt een tweede schriftelijke opdracht op basis waarvan enkele kandidaten uitgenodigd worden voor een telefonisch interview. Dit is de laatste ronde van de procedure. Het selectieproces zal in principe plaatsvinden tussen 29 april en 1 juni 2018.