Kansrijke sectoren in het zuidoosten van de Verenigde Staten

Vrijwel alle Nederlandse topsectoren hebben een sterke of zeer sterke positie in de staten North Carolina, South Carolina, Georgia, Alabama en Tennessee. Hieronder volgt een overzicht van sectoren en thema’s die de innovatie- en concurrentiekracht van de regio illustreren.

Logistiek

Het zuidoosten van de VS heeft een goed ontwikkelde weg-, spoor-, lucht- en zeehaven-infrastructuur. Atlanta heeft de drukste luchthaven van de VS (thuisbasis van KLM-partner Delta Airlines) en is thuisbasis van logistieke giganten als United Parcel Services. De luchthaven van Charlotte is de zesde luchthaven van de VS en is een hub voor American Airlines. De havens van Savannah en Charleston zijn geschikt voor het afhandelen van de grotere schepen die nu door het Panamakanaal varen. Charleston is momenteel de diepste haven aan de oostkust, met een diepte van bijna 16 meter.

Fintech en cyber(security)

Door de aanwezigheid van de hoofdkwartieren van Bank of America (incl. Merril Lynch) en BB&T Bank en een zeer grote backoffice van Wells Fargo staat Charlotte (NC) bekend als het tweede financiële centrum in de VS. Atlanta (GA) is de ‘US Payment Processing Capital’. Bijna 70% van alle betaalkaarttransacties worden hier verwerkt. Meer dan de helft van alle Amerikaanse fintechbedrijven is er gevestigd (zoals FirstData, NCR en Worldpay). Dit draagt bij aan Atlanta’s positie als derde IT-security cluster in de VS. De sector richt zich vooral op oplossingen voor industriële bedrijven en consumenten.

Atlanta beschikt over een goed ontwikkeld ecosysteem in cyber met wereldspelers als IBM, the US Army Cyber Center of Excellence, AT&T, Intuit en Verifone en kleinere spelers als Ionic Security en het Nederlandse Backbase. Honeywell heeft in Atlanta zijn ‘largest and most state-of-the-art industrial cyber security lab’.

Life sciences

De ‘Research Triangle’ (Raleigh, Durham en Chapel Hill) in North Carolina kent een enorme economische groei doordat farmaceutische bedrijven, diverse spin-offs en de vele universiteiten (waaronder Duke University, North Carolina State, University of North Carolina) elkaar goed weten te versterken. In het midden van deze driehoek ligt ‘Smartsville’, een science park met 170 bedrijven die actief zijn in de sectoren life sciences, biotech, medical devices en cleantech.

Thuisbasis grote ondernemingen en financiële sector

De regio huisvest hoofdkwartieren van grote ondernemingen als Coca-Cola, Delta Airlines, Home Depot, Lowe’s (beide actief in doe-het-zelf en interieur), Duke Energy, Southern Company (duurzame energieproductie), Turner Broadcasting (CNN), Genuine Parts (automotive), Unum, Aflac (beide actief in verzekeringen), Suntrust Bank, BB&T Bank en Bank of America. De vijf staten huisvesten in totaal 45 Forbes-500 hoofdkwartieren.

Circular economy en smart cities

Door het relatief lage prijskaartje voor het storten van afval en de geringe coördinatie (van beleid en uitvoering) tussen steden en regio’s staat het hergebruik van grondstoffen in de VS op een laag pitje. De stad Charlotte (NC) is van start gegaan met het verbeteren van de leefbaarheid van de stad (energieverbruik, waterverbruik en afvalproductie) door te groeien naar een meer circulair economisch model en het verbeteren van de kwaliteit van de stedelijke infrastructuur. Dat is een belangrijke ambitie voor een stad die sterke groei laat zien. Daarbij ziet men de Nederlandse praktijk op het gebied van integrale ruimtelijke planning en duurzaamheid als voorbeeld.

Automotive

De succesvolle opkomst van de technologie-intensieve automotive-industrie in het zuidoosten van de VS is welbekend. Het aantrekkelijke vestigingsklimaat, inclusief de nabijheid van zeehavens als Savannah en Charlotte, heeft een groot aantal fabrikanten (zoals Volvo, MB, BMW, Nissan, VW, Honda, Hyundai, Toyota) naar de zogenoemde ‘Southern Car Corridor’ gelokt.

Ook de toeleveringsindustrie (zoals banden, verf, versnellingsbakken, elektronica) heeft hiervan mede geprofiteerd. South Carolina is de grootste producent ter wereld van autobanden (onder meer Continental, Michelin, Bridgestone), en heeft daarmee ook een groot potentieel voor verduurzaming en recycling.

Lucht- en ruimtevaart

Ook de lucht- en ruimtevaartindustrie in het zuiden van de VS is booming. Naast het belangrijke cluster rond de NASA-activiteiten in Huntsville, Alabama (ontwikkeling van raketmotoren), is er een enorme productiecapaciteit opgebouwd in Alabama (Boeing en Airbus) en in South Carolina (Lockheed Martin).

Agri en Food

Naast de sterke ontwikkeling van de industrie is ook de landbouw nog steeds een belangrijke drijvende kracht achter economische groei en banencreatie in het zuidoosten. Georgia is de nummer één in de VS als het gaat om pluimvee, maar ook groot in pinda’s, groente en fruit. Georgia heeft niet voor niks als bijnaam The Peach State. Naburig Alabama is ook een echte landbouwstaat met maar liefst één op de vijf banen in of gerelateerd aan de landbouw. North Carolina is de grootste producent van tabak en is groot in houtproductie voor de bouw.

Creatieve industrie

De muziek- en entertainmentindustrie in Nashville en Memphis geven werk aan ruim 60-duizend mensen en kent een jaarlijkse omzet van $ 10 miljard. Een recente ontwikkeling is de opkomst van Atlanta als producent van films en tv-series. Dit is te danken aan flinke subsidies van staatswege. Dit deel van de creatieve industrie, derde in de VS na Californië en New York, omvat 3000 bedrijven die samen zo’n 25 duizend Georgians aan goedbetaald werk helpen. Recente producties zijn The Walking Dead, Captain America: Civil War en The Hunger Games. Wilmington (NC) zit op hetzelfde spoor als Atlanta en is de vierde film- en tv-productielocatie in het land.