Ambassadeur André Haspels

André Haspels (Uithoorn, 23 januari 1962) is de ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in de Verenigde Staten van Amerika, met als standplaats Washington.

André Haspels groeide op in Uithoorn, Noord-Holland. Zijn vader was bloemenhandelaar die wereldwijd bloemen inkocht, onder meer varens uit Florida. Van jongs af aan heeft Haspels tussen de bloemen gestaan en zo kreeg hij landbouw en handel met de paplepel ingegeven.

Haspels studeerde Politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en trad in 1987 in dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar hij vele functies heeft gehad. Zo werd hij in 1997 Hoofd van de Politieke Afdeling van de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika (Pretoria) waar hij betrokken was bij de samenwerking tussen beide landen, onder andere bij het opzetten van de Zuid-Afrikaanse Waarheidscommissie.

In 2011 keerde hij terug naar Zuid-Afrika, ditmaal als ambassadeur. In de tussenliggende jaren, van 2005-2008, was hij ambassadeur in Vietnam. Tussen 2016 en de zomer van 2019 was hij directeur-generaal Politieke Zaken, beleidsadviseur van de minister van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Belangrijkste vrijetijdsbestedingen van André Haspels zijn lange afstand hardlopen, lezen en reizen.