Verklaring van Nederlanderschap verlengen meerderjarige in de Verenigde Arabische Emiraten

Bent u Nederlander en woont u in de Verenigde Arabische Emiraten? Wilt u uw verklaring van Nederlanderschap verlengen? Dan kunt u terecht bij het consulaat-generaal in Dubai.

Uw situatie

 • U heeft de Nederlandse nationaliteit.
 • U bent 18 jaar of ouder.
 • U had al eerder een verklaring van Nederlanderschap, een (verlopen) Nederlands paspoort of een Nederlandse identiteitskaart. Of stond bijgeschreven in het paspoort van uw ouders.

Geldt dit niet voor u? Maak dan een andere keuze in het overzicht bij verklaring van Nederlanderschap.

Wat heeft u nodig?

Om een verklaring van Nederlanderschap aan te vragen heeft u een aantal documenten nodig. Lever altijd het origineel en een kopie in. Het kan zijn dat u het origineel moet laten legaliseren en vertalen. De regels verschillen per land.

Verzendt u de documenten per post? Stuur dan gelegaliseerde kopieën.

Identiteitsbewijzen

U levert alle identiteitsbewijzen in die op uw naam staan. Ook de buitenlandse documenten en verlopen documenten. Verlopen documenten die al ongeldig zijn gemaakt (bijvoorbeeld met boorgaten) hoeft u niet mee te nemen.

Aanvraagformulier

U neemt een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier verklaring bezit Nederlanderschap mee.

Dubbele nationaliteit

Heeft u naast uw Nederlandse nationaliteit een andere nationaliteit? En is dit uw eerste verlenging na uw 18e jaar? Dan heeft u extra documenten nodig vanwege uw dubbele nationaliteit.

Bewijs van legaal verblijf

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. Dit kunt u doen met 1 van deze documenten:

 • een geldig visum van het land waar u woont, met de documenten die daarbij horen
 • een geldige verblijfsvergunning van het land waar u woont
 • een bewijs van woonplaats als u woont in de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland, bijvoorbeeld:
  • een bewijs van inschrijving in de gemeente
  • een bankafschrift of gasrekening met uw adres
  • een bewijs van betaling van gemeentebelasting

Hoeveel moet u betalen?

De prijs van een verklaring van Nederlanderschap vindt u bij de consulaire tarieven.

Hoe lang duurt het?

Het duurt gemiddeld 3 weken om uw aanvraag te verwerken. Moet u extra documenten leveren? Dan kan dit uitlopen tot maximaal 8 weken.

Hoe krijgt u het document?

Uw verklaring van Nederlanderschap kunt u ophalen bij de ambassade of het consulaat bij u in de regio. Het document kunt u meestal ook laten opsturen.

Verklaring van Nederlanderschap verlengen meerderjarige in dit land of gebied

Een duidelijke scan van deze documenten kan worden gemaild naar het consulaat-generaal in Dubai. De verklaring zal worden opgesteld wanneer wij alle benodigde documenten en informatie hebben ontvangen. Wanneer de verklaring klaar is, ontvangt u een bevestiging per e-mail en kan de verklaring worden opgehaald. De verklaring moet in persoon worden opgehaald en u moet dan de originele documenten (geen kopiëen) tonen aan de balie.

Nadat u de goedkeuring voor de afgifte heeft ontvangen, moet u een afspraak maken om uw verklaring op te halen op het consulaat-generaal in Dubai.

In de verklaring omtrent bezit van het Nederlanderschap moet het doel waarvoor zij wordt afgegeven worden vermeld. Geef graag duidelijk aan in uw e-mail waarvoor u de verklaring wil gebruiken.

Betaling

De betaling moet contant in AED of per bankpas/creditcard aan de balie worden voldaan bij het ophalen van de verklaring (de actuele prijs kunt u onder consulaire tarieven vinden).

Nog vragen?

Heeft u nog vragen?
Stuur ons een e-mail via het contactformulier.