Rijbewijs verlengen in Tsjechië?

Woont u in Tsjechië en is uw Nederlandse rijbewijs verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U moet uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Tsjechisch rijbewijs.

Rijbewijs omwisselen

U kunt uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Tsjechisch rijbewijs bij de gemeente (in het Tsjechisch: Mestsky urad) waar u woont. Dit is alleen mogelijk als u langer dan 185 dagen in Tsjechië geregistreerd bent. U hoeft niet opnieuw examen te doen.

Als uw Nederlandse rijbewijs verlopen of vermist is, heeft u waarschijnlijk een echtheidsverklaring nodig. Dit is een verklaring van de RDW. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het Centraal Rijbewijzenregister. De verklaring is in het Engels. Vraag na bij uw gemeente of u een echtheidsverklaring nodig heeft en of de verklaring vertaald en/of gelegaliseerd moet worden. Vraag ook na of u de verklaring zelf moet opvragen bij de RDW of dat uw gemeente dit doet.

Rijbewijs kwijt of gestolen?

Is uw Nederlandse rijbewijs kwijt of gestolen? Dan moet u een Tsjechisch rijbewijs aanvragen. Dit kunt u doen bij de gemeente (in het Tsjechisch: Mestsky urad) waar u woont.

In de meeste gevallen heeft u een echtheidsverklaring nodig. Dit is een verklaring van de RDW. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het Centraal Rijbewijzenregister. De verklaring is in het Engels. Vraag na bij uw gemeente of u een echtheidsverklaring nodig heeft en of de verklaring vertaald en/of gelegaliseerd moet worden. Vraag ook na of u de verklaring zelf moet opvragen bij de RDW of dat uw gemeente dit doet.

U kunt een verklaring van vermissing (pdf, 75kb) downloaden en sturen naar de RDW. Zo voorkomt u misbruik van uw Nederlandse rijbewijs.