Bagage en souvenirs meenemen

Gaat u op reis of komt u terug uit het buitenland? Sommige goederen mag u niet zomaar in uw bagage meenemen.

Welke bagage mag ik niet zomaar meenemen?

Bijvoorbeeld geld, wapens, nepartikelen of sommige souvenirs. Op de website van de Douane vindt u een overzicht van de producten waarvoor extra regels gelden.

Wat u Nederland mag in- en uitvoeren verschilt per situatie. Als u reist binnen de Europese Unie (EU) gelden andere regels dan daarbuiten.

Ik ga op reis

Naar een EU-land

Vertrekt u uit Nederland naar een EU-land? Op de website van de Douane leest u wat u wel en niet mag meenemen binnen de EU. Deze regels gelden ook voor uw terugreis.

Naar een land buiten de EU

Vertrekt u uit Nederland naar een land buiten de EU? Dan gelden de regels van het land waar u naartoe reist. Op de website van de Douane staan de regels voor het uitvoeren van reisbagage. Zo moet u aangifte doen als u meer dan € 10.000 meeneemt. Ook zijn er regels voor het meenemen van medicijnen.

Ik kom terug

Uit een EU-land

Reist u uit een EU-land terug naar Nederland? Lees op de website van de Douane wat u wel en niet mag meenemen binnen de EU. Dit zijn dezelfde regels die gelden voor uw heenreis.

Uit een land buiten de EU

Reist u uit een niet-EU-land terug naar Nederland? De website van de Douane vermeldt de regels voor het meenemen van reisbagage. Bijvoorbeeld souvenirs of namaakartikelen.

Handbagage in het vliegtuig

Voor het meenemen van handbagage in het vliegtuig gelden speciale regels.