Herdenking 15 augustus

Op 15 augustus 2020 werd op de erebegraafplaatsen te Kanchanaburi (Thailand) stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden, en werden alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Op de twee erevelden van Kanchanaburi zijn Nederlandse krijgsgevangenen begraven die omkwamen bij de aanleg van de beruchte Birma spoorlijn.

In zijn toespraak stond ambassadeur Kees Rade stil bij het grote persoonlijke leed dat de Tweede Wereldoorlog in dit deel van de wereld teweeg had gebracht, En dat de wijze waarop tijdens de Tweede Wereldoorlog het slechtste in mensen is bovengekomen, door het verstrijken van de tijd geen gesloten boek mag worden. De tijdens de oorlog bevochten vrijheid moet worden doorgegeven, zodat ook de volgende generaties in vrijheid kunnen leven

Na het taptoe signaal van de hoornblazers van de Royal Thai Army werden twee minuten stilte in acht genomen, en werd het Wilhelmus ten gehore gebracht.

Daarna werden kransen gelegd namens het Koninkrijk der Nederlanden, het Ministerie van Defensie, Thaise autoriteiten, ambassades van geallieerde landen, vertegenwoordigers van Nederlandse organisaties in Thailand, veteranenorganisaties en nabestaanden.