Hoe gaat het met onze Honorair Consul in Siem Reap

Door de vele reisbeperkingen als gevolg van het coronavirus heeft de Nederlandse Ambassade de afgelopen maanden veel Nederlanders geholpen met hun terugreis naar Nederland. De snelle toename in het aantal restricties maakte deze reis voor de een moeilijker dan voor de ander. De Honorair Consuls (HC) hebben een belangrijke rol gespeeld in het beantwoorden van vragen en het assisteren bij de terugreis vanuit Cambodja, Laos en Phuket. Benieuwd naar de verhalen van onze HC’s? 

Deze keer spreken we met Godie van de Paal, Honorair Consul in Siem Reap, Cambodja.

Voor welke uitdagingen ben je de afgelopen maanden komen te staan door het coronavirus?

Zoals we al eerder van de HC’s hoorde is het verwerken van informatie een van de grootste uitdagingen in hun werk. Deze uitdaging ontstaat door de grote spreiding van informatiebronnen en de vele betrokken partijen die op de hoogte gehouden moeten worden. “De meeste tijd ging op aan het continue verwerken van nieuwe informatie, het dubbelchecken van geruchten en het op de hoogte houden van de Nederlanders en collega's. Ten tijde van de Westerdam was het soms moeilijk om 5 minuten te vinden om even te douchen omdat er zoveel partijen langs zoveel kanalen informatie deelden en vroegen!”

Een van de bijzondere situaties waar Godie bij betrokken was in de afgelopen maanden was de Westerdam (hier leest u meer over in de blog van Billy). “De wildgroei aan chatgroepjes heeft ons tijdens die week goed beziggehouden: de Nederlanders op de boot worden onrustig omdat ze niet weten wat er staat te gebeuren, waarop je aan het bellen slaat met lokale autoriteiten en de Holland Amerika Lijn. Daarnaast ook nog even checken in je appgroepjes: de EU collega's, de Benelux collega's, de Australiërs en de Amerikanen. Vervolgens komt er een flinterdun stukje informatie uit: "er gaat mogelijk morgen getest worden." Vervolgens meld je dat weer aan al die groepen plus de Nederlanders op de boot, de collega's van de ambassade en uiteraard ook de groep met collega’s in Den Haag. Om -als dat eenmaal gebeurt is- weer een berichtje te ontvangen dat het tijdstip van testen bekend is. Read and repeat!”

Wat is het meest bijzondere dat je de afgelopen tijd op je werk hebt meegemaakt?

Het is mooi om te zien hoe een crisis in de meeste gevallen het beste in mensen naar boven brengt.” In Siem Reap wonen veel semipermanente expats waarvan het overgrote deel een eigen bedrijf heeft gerelateerd aan het toerisme wat momenteel volledig stil ligt. “Toch blijft men elkaar steunen, door bijvoorbeeld eten te bestellen om favoriete restaurants te helpen. Anderen schaffen producten aan die ze niet direct nodig hebben en in tijden van economische schaarste normaal niet zouden kopen, maar dat nu wel doet om bepaalde bedrijven te helpen. Dat is prachtig om te zien en geeft veel moed voor de toekomst die hier in Cambodja op economisch en ontwikkelingsvlak toch wel erg uitdagend gaat zijn.” Langzaam maar zeker komt het zakenleven alweer op gang in Cambodja maar wanneer de toeristen terug keren in de bekende getallen is nog onbekend.

Welke boodschap zou je graag willen meegeven aan de Nederlandse gemeenschap in Cambodja?

“De situatie is eigenlijk heel ontspannen in Cambodja. Om nog onduidelijke redenen lijkt het virus maar slecht voet aan de grond te krijgen in dit land. Er zijn dan ook weinig restricties die het dagelijks leven verstoren zoals dat in Nederland bijvoorbeeld wel het geval is. De sfeer is hier dus eigenlijk vrij goed. Mocht je onverhoopt langer dan gepland in Cambodja moeten blijven, dan zou ik zeggen: geniet er vooral van! Met inachtneming van de hygiëne en veiligheidsregels uiteraard.”