Hoe gaat het met onze Honorair Consul in Vientiane

Door de vele reisbeperkingen als gevolg van het coronavirus heeft de Nederlandse Ambassade de afgelopen maanden veel Nederlanders geholpen met hun terugreis naar Nederland. De snelle toename in het aantal restricties maakte deze reis voor de een moeilijker dan voor de ander. De Honorair Consuls (HC) hebben een belangrijke rol gespeeld in het beantwoorden van vragen en het assisteren bij de terugreis vanuit Cambodja, Laos en Phuket. Benieuwd naar de verhalen van onze HC's?

Deze keer spreken we met Allert van den Ham, Honorair Consul in Vientiane, Laos.

Voor welke uitdagingen ben je de afgelopen maanden komen te staan door het coronavirus?

Laos heeft een relatief laag aantal bevestigde besmettingen en de afgelopen maand zijn er geen nieuwe besmettingen bijgekomen. “De grenzen tussen Laos en de buurlanden zitten echter potdicht en er is weinig zicht op dat ze binnenkort opengaan. Laos is een prachtig land maar gestrande Nederlandse toeristen willen na twee maanden wel eens naar huis, de meesten liever vandaag dan morgen.”

Onder de huidige omstandigheden is het kantoor van het Consulaat in Vientiane momenteel gesloten maar Allert is telefonisch beschikbaar om de Nederlanders waar mogelijk te helpen. “Het lastigste is om de toeristen een realistisch beeld te schetsen van de (on)mogelijkheden om het land te verlaten zonder hen de put in te praten. Het vertrouwen uit te stralen dat het goed komt, maar dat het wel een poosje kan duren voordat alles op zijn pootjes terecht komt.

Wat is het meest bijzondere dat je de afgelopen tijd op je werk hebt meegemaakt?

Vanuit Laos zijn in de afgelopen maanden enkele repatriëringsvluchten georganiseerd door verschillende Europese landen. Deze vluchten vertrokken vanaf de internationale luchthaven in Vientiane. Helaas konden niet alle Nederlanders tijdig in Vientiane zijn en er waren maar een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar. Het gevolg is dat er nog enkele Nederlanders in Laos zijn die graag terug naar Nederland willen.

Voor degenen die wel op tijd in de hoofdstad konden zijn was het ook niet altijd even vanzelfsprekend dat ze met een repatriëringsvlucht mee konden zo blijkt uit de ervaring van Allert. “De avond daarvoor was het gelukt om de bevestiging los te krijgen dat een aantal gestrande Nederlandse toeristen mee konden op een repatriëringsvlucht naar Zwitserland. Echter bleek bij het inchecken dat er een administratieve fout was gemaakt waardoor een paar Nederlanders te horen kregen dat ze toch niet mee konden. Wat een teleurstelling! Het huilen stond ze nader dan het lachen. Dan is het prettig dat in Vientiane de lijntjes kort zijn en de relaties vriendschappelijk. Met wat inspanning lukte het toch om de Zwitserse collega’s te overtuigen het tweetal alsnog op de passagierslijst te zetten. Op naar Zürich!”

Welke boodschap zou je graag willen meegeven aan de Nederlandse gemeenschap in Laos?

“De situatie in Laos is in vergelijking met andere landen vrij goed. Er zijn de laatste maand geen gevallen van Corona geconstateerd en we hebben nog geen slachtoffers te betreuren gehad. De situatie gaat langzaam maar zeker terug naar normaal. Laten we dat vooral zo houden, zorgvuldig met elkaar omgaan, maar ook genieten van wat Laos te bieden heeft!”