Blog 14 van Ambassadeur Kees Rade

Beste landgenoten,

Allereerst uiteraard aan u allen, namens de hele staf van de ambassade, de allerbeste wensen voor een voorspoedig en bovenal gezond 2020! De rook van het vuurwerk is weggewaaid, het verkeer in Bangkok begint weer gezellig druk te worden, tijd om aan het nieuwe jaar te beginnen.

Het thema mensenrechten kwam tijdens de laatste maand van vorig jaar in diverse vormen op.
Op 10 december, VN Internationale Dag van de Mensenrechten, hadden we op de residentie een bijeenkomst met een aantal gelijkgezinde ambassades, de belangrijkste VN-organisaties op mensenrechtenvlak en enkele NGOs om over het thema gedwongen verdwijningen te praten. De afgelopen jaren zijn er in de regio enkele spraakmakende gevallen geweest van opponenten van de zittende regering, die soms op klaarlichte dag zijn ontvoerd en waar nooit meer iets van is vernomen. Beroemd geval is dat van de Laotiaanse activist Sombath Somphone, die in 2012 in Vientiane werd ontvoerd en nooit is teruggevonden. Sinds enige tijd komt het ook regelmatig voor dat   politieke vluchtelingen die naar een buurland waren gevlucht, met voorbijgaan aan geldende procedures weer gedwongen worden teruggebracht naar het land dat ze ontvlucht waren. Soms treft hen een nog drastischer lot. Teneinde met name de internationale juridische aspecten van dergelijke gevallen beter voor ogen te hebben was het voor de aanwezige ambassadeurs nuttig van VN-zijde te horen aan welke internationale verplichtingen de landen in de regio zich hebben te houden.
Diezelfde avond hebben we samen met de directeur van het nieuwe River Museum op de achtste verdieping van IconSiam de opening van de World Press Photo exhibition verricht. Voor Nederland is deze tentoonstelling wereldwijd altijd een mooie manier om het belang te illustreren van de vrijheid van meningsuiting, in dit geval via beeldmateriaal. Zoals gebruikelijk had deze tentoonstelling ook nu weer een aantal hartverscheurende foto’s van de vele drama’s waar de mensheid wereldwijd mee geconfronteerd wordt, of nog erger, die de mensheid zichzelf aandoet. Van natuurrampen tot oorlogen, van geweld tegen migranten tot klimaatslachtoffers, het spatte weer in vele vormen en kleuren van de muur. Gelukkig waren er ook hele leuke thema’s vastgelegd, zoals van de flamingo Bob, die op Curaçao tegen een hotelraam vloog, verzorgd werd in een opvangcentrum en sindsdien is uitgegroeid tot het symbool van dat centrum. Een mooi rooskleurig verhaal. U kunt de tentoonstelling nog tot deze zondag bekijken, een aanrader!          
Een dag later hadden de EU ambassadeurs op hun verzoek een bijeenkomst met de leden van de parlementaire commissie voor juridische zaken, mensenrechten en justitie. Deze bijeenkomst vond plaats in een zeer levendig parlementsgebouw, het was opmerkelijk te zien hoeveel mensen zich in de gangen van het bijna voltooide gebouw verdringen. Bedoeling van dit gesprek was om enkele belangrijke onderwerpen van de EU mensenrechtenagenda te delen met de leden van de commissie, zoals eerdergenoemde gedwongen verdwijningen, mensenrechten in de private sector, LGBTI-rechten en de doodstraf. Het was tevens bedoeld om zichtbaar te maken dat de EU graag wil werken met deze gekozen parlementariërs, als symbool van een (min of meer) teruggekeerde democratie in Thailand.

Het was weer een genoegen om tijdens een levendige BBB (bitterballenborrel) in Phuket, zoals altijd prima georganiseerd door onze Honorair Consul Seven Smulders, met allerlei landgenoten te praten over wat hen bezighoudt. Hoog op de agenda staat duidelijk de verplichting die Thailand sinds kort oplegt aan een bepaalde groep van buitenlanders om zich tegen ziektekosten te verzekeren bij een Thaise verzekeraar. Zeker voor landgenoten van gevorderde leeftijd een moeilijke opgave. Dit is besproken in het consulaire EU overleg. Afgesproken is dat dit met de Thaise immigratiediensten zal worden besproken. Bij het uitblijven van een bevredigende oplossing zullen eventuele volgende stappen door de EU ambassadeurs worden besproken.

Als een van mijn laatste activiteiten van dit jaar had ik de eer om op 12 december getuige te zijn van de “Royal Barge” ceremonie. Dit laatste onderdeel van de kroningsceremonie van ZM Koning Rama X bestond uit een vaartocht van 52 boten, die bemand door meer dan 2000 roeiers een deel van de Chao Praya afvaarden. Een bijzondere ervaring, vol pracht en praal, een mooie bekroning van een historisch kroonbestijgingsproces!

Vriendelijke groeten,

Kees Rade