Cultuurverschillen bij zakendoen in Tanzania

Doet u zaken met Tanzania? Dan krijgt u te maken met een andere cultuur. Als u de verschillen kent, vergroot u de kans op succes.

Advies

Om succesvol zaken te doen met buitenlandse partners is het handig de lokale omgangsvormen goed te kennen. De medewerkers van het ambassadenetwerk geven u advies en tips. Zij kennen de cultuur van het zakendoen en kunnen omgaan met taal- en cultuurbarrières.

Misverstanden

Zelfs als het gaat om onze buurlanden kan het gebeuren dat u elkaar niet goed begrijpt. Misverstanden zijn te voorkomen wanneer u de achtergrond en cultuur van uw buitenlandse partner beter kent.

Omgangsvormen

Hoe benadert u uw handelspartner? Zijn de omgangsvormen in het land hiërarchisch of gelijkwaardig? Houdt men van formele beleefdheid of een vriendschappelijke benadering? Zakendoen gaat makkelijker als u de juiste omgangsvormen kent.

Do’s and don’ts

In het landenoverzicht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u per land actuele informatie over de geldende zakelijke gewoonten en etiquette.

App NL exporteert

U kunt ook de app NL exporteert  downloaden. Via een interactieve wereldkaart vindt u per land informatie. Die kunt u gebruiken bij uw oriëntatie op de lokale markt.

Cultuurverschillen bij zakendoen in dit land of gebied

Zakendoen in Tanzania vereist een goede voorbereiding. Het is verstandig u vooraf te verdiepen in de economische, politieke en culturele context. Probeer zoveel mogelijk informatie te vergaren en benader ook de ambassade voor advies.

Het is daarnaast altijd handig om een lokale (Tanzaniaanse) partner te hebben die ervaring heeft met de manier van zaken doen in Tanzania. Ook al spreken de meeste zakenmensen wel Engels, het is altijd handig om iemand mee te brengen die Swahili spreekt. Het kan ook nooit kwaad zelf wat Swahili te leren; dit breekt het ijs en toont goodwill. Zaken doen in Tanzania betekent ook geduldig zijn. Mensen komen vaak te laat voor afspraken en soms komen mensen helemaal niet opdagen. Bereid u zich hierop voor om onaangename verrassingen te voorkomen. Bedenk tenslotte dat u zaken doet in een land met andere regels, gebruiken en voorschriften. Zorg dat u daar rekening mee houdt in uw verwachtingen.

Heeft u specifieke informatie nodig over de cultuurverschillen en omgangsvormen in Tanzania, neemt u dan contact op met de economische afdeling van de ambassade door een email te sturen naar dar@minbuza.nl of te bellen naar +255 222 194 000.