Reisadvies Tadzjikistan | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 06-03-2019 | Nog steeds geldig op: 19-04-2019

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist van Buitenlandse Zaken en zorg altijd voor een goede reisverzekering. Zie de rubriek ‘Wijs op reis’.

Kaart bij reisadvies Tadzjikistan
Download 'Kaart bij reisadvies Tadzjikistan' (PDF, 261 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Astana (Kazachstan), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Er is een dreiging voor aanslagen. Wees in heel Tadzjikistan alert en volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via de media.

Blijf op de hoogte

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist van Buitenlandse Zaken en zorg altijd voor een goede reisverzekering. Zie de rubriek ‘Wijs op reis’.

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties.

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Wees alert bij de landsgrenzen

De landsgrenzen tussen Tadzjikistan en de buurlanden staan vaak slecht aangegeven. Gebruik alleen een officiële grensovergangen.

Verkeersveiligheid

De wegen zijn slecht in Tadzjikistan en vaak niet verlicht. Ook zijn de voertuigen slecht onderhouden. Reis daarom na zonsondergang niet over de weg.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Geen Nederlandse ambassade in Tadzjikistan

Er is geen Nederlandse ambassade in Tadzjikistan. Neem bij vragen contact op met de Nederlandse ambassade in Astana, Kazachstan.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

U kunt ook contact opnemen met de ambassade van Duitsland in Dushanbe.

Ook kunt u terecht bij de ambassade van een andere land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen als het noodzakelijk is in de grensgebieden met Afghanistan, Kirgizië en Oezbekistan. In deze grensgebieden kan het gevaarlijk zijn. Er is een hoger risico op (terroristische) aanslagen in deze grensgebieden dan in andere gebieden in Tadzjikistan. Ook liggen er mijnen. Bovendien zijn er gewapende groepen actief. Deze groepen hebben posten waar ze controles uitvoeren (checkpoints). De grenzen met Oezbekistan en Kirgizië zijn niet duidelijk afgebakend. De grensovergangen kunnen plotseling worden gesloten. Het grensgebied met Afghanistan is bovendien onveilig omdat er drugs en andere zaken worden gesmokkeld. Reist u toch naar de grensgebieden, wees dan alert.

Reis alleen als dat noodzakelijk is in de zelfstandige regio Gorno Badakhshan. Daar zijn gevechten geweest. Het kan weer onrustig worden.

Wilt u toch in de grensgebieden met Afghanistan en Oezbekistan reizen? Of naar de autonome regio Gorno-Badakhshan? Dan heeft u vooraf toestemming nodig. Militaire posten controleren het verkeer naar en van deze gebieden.

Let op, veiligheidsrisico’s

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Tadzjikistan. Dreiging op aanslagen blijft aanwezig. Wees alert in het hele land.

Informeer naar veiligheidssituatie Tadzjiekse enclaves in Kirgizië

Wilt u in de Tadzjiekse enclaves in Kirgizië reizen? Informeer dan vooraf naar de veiligheidssituatie. Er kunnen in de enclaves plotseling politieke spanningen ontstaan. En spanningen tussen bevolkingsgroepen.

Naar boven

Criminaliteit

In Tadzjikistan is het risico om slachtoffer te worden van criminaliteit hoger dan in Nederland. De criminaliteit is niet speciaal gericht tegen buitenlanders of reizigers.

Er is regelmatig geweld tussen politie en ordediensten en criminele groepen. Dat heeft te maken met de smokkel van verdovende middelen vanuit Afghanistan. Daarbij vallen regelmatig doden.

Naar boven

Terrorisme

Dreiging op aanslagen blijft aanwezig. Wees alert in het hele land.

Op 29 juli 2018 zijn bij een aanslag in de regio Danghara doden en gewonden gevallen.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Overheid stelt openlijke kritiek niet op prijs

Openlijke politieke of kritische meningsuitingen worden niet op prijs gesteld. Ook niet als u dit via internet en sociale media doet.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Tadzjikistan. Houd daar rekening mee.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

De medische voorzieningen in Tadzjikistan zijn slecht. Vooral buiten de hoofdstad Dushanbe is medische hulp moeilijk te krijgen.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In de Tadzjiekse berggebieden en wintersportgebieden komen lawines voor.

U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden en treinen uitvallen. Reizen kan ernstig vertraagd worden. Houd hier rekening mee.

Er kunnen overstromingen en aardverschuivingen voorkomen.

In Tadzjikistan kunnen overstromingen, lawines en aardverschuivingen voorkomen. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie kunt u krijgen bij de ambassade van Tadzjikistan in Brussel (België). Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven