Ambassades tellen ruim 19.000 stemmen

Op 8 ambassades waren voor de Europese parlementsverkiezingen speciale briefstembureaus ingericht. Nederlanders die in het buitenland hun stem uitbrachten konden hun briefstembewijs per post sturen, of zelf langsbrengen tot de middag van de verkiezingsdag. In totaal kwam via de ambassades ruim de helft van het totaal aantal buitenlandse stemmen binnen.

Europese Verkiezingen in Berlijn
Briefstembureau in Berlijn

Het grootste briefstembureau was de ambassade in Berlijn, waar 7074 Nederlanders hun stem uitbrachten. Ook in Washington, Parijs, Londen, Madrid, Barcelona, Rome, Jakarta en Canberra was een briefstembureau. Hoewel de ambassade in Brussel geen officieel briefstembureau was, konden ook daar Nederlanders de speciale oranje enveloppe met hun stem afgeven. Tot 12.00 uur, daarna werden de stembewijzen per auto naar Nederland gebracht.

Briefstembureau

Nederlanders die zich hadden geregistreerd, konden met hun briefstembewijs op verschillende manieren stemmen. Ruim 55 procent van die kiezers maakte gebruik van de mogelijkheid om te stemmen via een briefstembureau op een ambassade. Dat kon via de post, of door zelf het briefstembewijs af te geven. Op de briefstembureaus kon dat tot 15.00 uur lokale tijd op de verkiezingsdag. In totaal telden de ambassades 19.477 geldige stemmen. De overige Nederlandse stemmers in het buitenland stuurden hun stem naar het briefstembureau in Den haag.

Europese Verkiezingen Londen
Briefstembureau in Londen

Meer informatie

Wilt u meer weten? Bekijk alle uitslagen van de Europese Parlementsverkiezingen per briefstembureau.

Lees ook het nieuwsbericht over hoe de verkiezingsdag er uitzag op verschillende briefstembureaus.