U gaat exporteren naar Sri Lanka

Wilt u uw product exporteren naar Sri Lanka? U krijgt bijvoorbeeld te maken met exportdocumenten.

Beginnen met exporteren

De Nederlandse overheid kan u helpen met de eerste stappen op een buitenlandse markt. Veel informatie vindt u op Ondernemersplein.nl  en via de app NL exporteert. De Kamer van Koophandel en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan klaar om uw vragen te beantwoorden en geven advies.

Informatie per land

Bij RVO vindt u informatie per land die u nodig heeft, bijvoorbeeld over de lokale invoertarieven en -procedures. Kies daarvoor uw land in het landenoverzicht  en klik vervolgens op exportregels.

Kies het juiste exportdocument

Als u gaat exporteren, krijgt u met veel documenten te maken. Voor exporteren binnen de Europese Unie en buiten de Europese Unie heeft u verschillende documenten nodig. Sommige documenten laat u bij de Douane zien als u goederen de grens over brengt. De Kamer van Koophandel heeft voor u de benodigde documenten.

Exporteren naar dit land of gebied

Steeds meer Nederlandse ondernemers zien meerwaarde in het exporteren van hun producten naar de Sri Lankaanse markt. Een grote sprong werd bijvoorbeeld gemaakt tussen 2009 tot 2015, toen de exportcijfers bijna verdriedubbeld werden. Nederland exporteert onder andere veel hoogwaardige producten als (kennis van) landbouwmachines, medische apparatuur en dataopslag faciliteiten. Voor recente cijfers betreffende de Sri Lankaanse economie kunt u terecht op de website van het Departement of Census and Statistics Sri Lanka.

Neem de tijd om uzelf goed te informeren en zoek lokale partners. Een goede voorbereiding is essentieel en u dient rekening te houden met een groot aantal bureaucratische formaliteiten. Op de website van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) kunt u hier de nodige informatie over vinden en op de website van MVO Nederland vindt u mogelijkheden om dit maatschappelijk verantwoord in de praktijk te brengen. De overheid heeft met 13 sectoren afspraken gemaakt over maatschappelijk verantwoord ondernemen, die bedrijven handvatten bij het omgaan met bijvoorbeeld mensenrechten, kinderarbeid of milieu. Het volgen van deze OESO richtlijnen vermindert risico’s en maken uw onderneming transparanter.

Voor exportgerealteerde vragen kunt u contact opnemen met de economische afdeling van de Nederlandse ambassade U kunt bellen naar +94 11 251 02 00 of e-mailen naar COL@minbuza.nl. Voor landbouw-gerelateerde vragen kunt u terecht bij COL-LNV@minbuza.nl.

U kunt een lijst met bedrijven die in Nederland en Sri Lanka actief zijn hier vinden.