Rijbewijs verlengen in Slowakije?

Woont u in Slowakije en is uw Nederlandse rijbewijs verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U moet uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Slowaaks rijbewijs.

Rijbewijs omwisselen

U kunt uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Slowaaks rijbewijs bij de politie in uw woonplaats. Dit kan alleen als u langer dan 185 dagen Slowakije als vaste woonplaats heeft. Bekijk de website van het Slowaakse ministerie van Binnenlandse Zaken (in het Slowaaks). U hoeft niet opnieuw examen te doen. 

Voor het aanvragen van een Slowaaks rijbewijs heeft u een echtheidsverklaring nodig. Dit is een verklaring van de RDW. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het Centraal Rijbewijzenregister. De verklaring is in het Engels.

Welke documenten heeft u nodig?

  1. uw Slowaakse verblijfsvergunning
  2. uw geldige of verlopen Nederlandse rijbewijs
  3. een Slowaakse vertaling* van uw rijbewijs, gemaakt door een beëdigd vertaler
  4. een Slowaakse vertaling* van de echtheidsverklaring, gemaakt door een beëdigd vertaler

* als de vertaling gedaan wordt door een in Slowakije beëdigd vertaler, hoeft u de vertaling niet te laten legaliseren.

Rijbewijs kwijt of gestolen?

Is uw Nederlandse rijbewijs kwijt of gestolen? Dan moet u een Slowaaks rijbewijs aanvragen. Dit kunt u doen bij de politie in uw woonplaats. Bekijk de website van het Slowaakse ministerie van Binnenlandse Zaken (in het Slowaaks).

U kunt een verklaring van vermissing (pdf, 75kb) downloaden en sturen naar de RDW. Zo voorkomt u misbruik van uw Nederlandse rijbewijs.