Nederlands rijbewijs omwisselen voor rijbewijs uit Slovenië

Woont u in Slovenië en is uw Nederlandse rijbewijs (bijna) verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U kunt alleen uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Sloveens rijbewijs.

Rijbewijs omwisselen

U kunt uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Sloveens rijbewijs bij een willekeurige gemeente, ongeacht waar u woont. Dat kan alleen als u minimaal 6 maanden in Slovenië staat ingeschreven. U hoeft niet opnieuw rijexamen te doen.

Had u een rijbewijs uit een land van buiten de Europese Unie (EU)? En heeft u dat rijbewijs eerder omgewisseld naar een Nederlands rijbewijs? Niet alle landen in Europa erkennen uw omgewisselde rijbewijs als geldig rijbewijs. De Slovenian Traffic Safety Agency (informatie in het Sloveens en Engels) kan u vertellen of uw omgezette rijbewijs geldig is en of u het kunt omwisselen voor een Sloveens rijbewijs. Kan dat niet? Dan moet u opnieuw rijexamen doen.

Wat heb ik nodig?

Is uw Nederlandse rijbewijs al verlopen? Dan heeft u voor het aanvragen van een Sloveens rijbewijs een echtheidsverklaring van de RDW nodig. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het rijbewijsregister. Op de website van de RDW leest u hoe u een echtheidsverklaring aanvraagt. Dit kost geld. Na uw betaling ontvangt u de echtheidsverklaring via de post op uw adres. De verklaring is in het Engels. U hoeft het niet te laten vertalen of legaliseren.

Op de website van de Sloveense overheid leest u (in het Engels en Sloveens) meer over de documenten die u nodig heeft en over het aanvraagproces.

Uw Sloveense rijbewijs is misschien langer of korter geldig dan uw Nederlandse rijbewijs.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig