Welkomstwoord Ambassadeur Janet Alberda

Van harte welkom op de website van de Nederlandse ambassade in Saoedi-Arabië!

Ik ben met bijzonder veel genoegen op 5 september 2020 gearriveerd in het Koninkrijk om mijn werkzaamheden als Ambassadeur aan te vangen en verheugd om leiding te geven aan een enthousiast team waar al velen van u in contact mee staat. Nieuwe lezers zijn bij deze van harte welkom om ook het contact aan te gaan.

Deze site geeft u informatie over de werkzaamheden van de ambassade en de bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Saoedi-Arabië. De diplomatieke banden tussen de twee landen kennen een lange geschiedenis. Zo werd in 1872 het eerste consulaat in Djeddah geopend en zijn de werkzaamheden vandaar uit verder uitgebreid. Ook op wetenschappelijk terrein bestond veel uitwisseling, onder andere door de bekende arabist en islamoloog Snouck Hurgronje die later hoogleraar Arabisch werd aan de Universiteit van Leiden. Deze deskundigheid in Nederland bestaat nog steeds, en is alleen maar verder uitgebreid. Ook tijdens mijn studie aan de Universiteit van Amsterdam zijn deze geschiedenis en relaties uitgebreid aan de orde gekomen, ik hoop hier ook verder gebruik van te kunnen maken gedurende mijn plaatsing in het Koninkrijk.

De ambassade bevindt zich in Riyadh, en zet zich in voor verdieping van de bilaterale betrekkingen, het bevorderen van handel en investeringen tussen beide landen als ook het bevorderen van regionale stabiliteit middels dialoog (o.a. over mensenrechten) en culturele activiteiten. Zoals bekend biedt de Saoedische economie veel kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven, waarbij de deskundigheid van Nederland op terreinen als circulaire economie, innovatie en duurzame landbouw maar ook infrastructuur en toerisme mogelijkheden bieden om aan te sluiten bij Saoedische perspectieven om diens economie meer divers te maken. Om u te ondersteunen deze kansen te benutten staat u een ambassade ter beschikking die kennis en dienstverlening hoog in het vaandel heeft staan. Aarzelt u niet om bij ons aan te kloppen voor raad en daad.

Behartiging van alle Nederlandse belangen in Saoedi-Arabië staat voor ons voorop, op welk terrein dan ook. Daartoe onderhouden wij contacten met diverse instanties, variërend van lokale ondernemers tot hogere niveau’s in de regering. U kunt ook bij ons terecht indien u consulaire bijstand nodig heeft, en ik verwijs ook graag naar de volgende site (www.nederlandwereldwijd.nl) en het 24/7 BZ contactcenter: +31 247 247 247 als onze twitter pagina (@NLinKSA) waarop we ook regelmatig informeren over actuele ontwikkelingen zoals nu in deze uitdagende CoVID-tijden.

Ik dank u voor uw bezoek aan onze website, en mijn team of ik hopen u t.z.t. in Riyadh te mogen begroeten. Met het goede nieuws dat KLM binnenkort rechtstreeks op Riyadh gaat vliegen, zal dat straks ook geheel in blauwe witte stijl kunnen. Mocht u vragen hebben, aarzel dan niet om ons per telefoon (+966 11 44 22 300) of email (RIY@minbuza.nl) te benaderen