Onderwijs

De onderwijsafdeling is gericht op het verbeteren van de samenwerking tussen Nederland en Saoedi-Arabië op het gebied van onderwijs. 

Onderwijs in Saoedi-Arabië & Nederland

Onderwijs in KSA

Sinds de oprichting van het koninkrijk Saoedi-Arabië in 1932 staat onderwijs al hoog op de agenda van de Saoedische overheid. Onder koning Abdulaziz bin Abdelrahman Al-Saud lag de focus op het verhogen van het percentage geschoolde mensen in het koninkrijk, daarom werd een groot aantal scholen gebouwd. In 1957 bleek zijn aanpak succesvol te zijn geweest en was de vraag naar hoger onderwijs in dusverre gestegen dat de eerste universiteit in het koninkrijk werd gebouwd: King Saud University (KSU). Sindsdien heeft het onderwijssysteem in Saoedi-Arabië zich snel ontwikkeld en op dit moment kent het land 34 universiteiten.

In de hedendaagse politiek is onderwijs nog steeds een belangrijk beleidsdoel in Saoedi-Arabië, dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat ongeveer 25% van de staatsuitgaven zich in deze sector plaatsvinden, 200 miljard Saoedi Riyal in 2017. Door flink te investeren in het onderwijs hoopt het koninkrijk in 2025 te beschikken over een hoogopgeleide bevolking, om zo de economie van het land te diversifiëren. Om dit te bereiken wordt er momenteel niet alleen veel geïnvesteerd in de onderwijssector, maar ook in het importeren van kennis.

Mede als gevolg van deze ontwikkelingen hebben Nederland en Saoedi-Arabië in 2009 een Memorandum van Samenwerking getekend op het gebied van onderwijs. Sindsdien zijn de banden binnen deze sector versterkt.

Samenwerking Nederland - Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië is om zowel economische als academische en culturele redenen een interessant land om mee samen te werken op het gebied van onderwijs. Ten eerste steunt de Saoedische overheid zijn studenten namelijk al sinds 2005 met het King Abdullah Scholarship Programme (KASP) om studeren in het buitenland mogelijk te maken. Sinds 2017 opgevolgd door het King Salman Scolarship Program. Dit programma heeft al voor meer dan 200,000 studenten hun complete studie in het buitenland gefinancierd.

Daarnaast is samenwerking met andere landen bevorderlijk voor de kwaliteit van het Nederlandse academische onderwijs. De leeromgeving wordt zo steeds internationaler, waardoor studenten kunnen leren van elkaars cultuur en wisselende perspectieven.

Sinds het tekenen van het ‘Memorandum of Cooperation’ in 2009 is de samenwerking tussen Nederland en Saoedi-Arabië op het gebied van onderwijs sterk verbeterd. Een duidelijk voorbeeld van de groeiende connecties tussen de landen is de plaatsing van Saoedische studenten in Nederland. Op dit moment studeren 300Saoedische studenten fulltime in Nederland en reizen er jaarlijks nog eens rond de 100 studenten naar ons land om gedurende een semester onderwijs te volgen.

Het succes van de samenwerkingen blijkt bijvoorbeeld uit het groeiende aantal relaties tussen universiteiten. Zo hebben de Rijksuniversiteit Groningen en de grootste universiteit in Saudi-Arabië, King Saud University (KSU), in mei 2015 een MoU getekend om de veelbelovende samenwerking tot dusver te bezegelen en afspraken te maken voor de toekomst.

Daarnaast participeren al sinds 2009 verscheidene Nederlandse universiteiten in de International Exhibition on Higher Education (IECHE) in Riyadh.

Voor meer informatie kunt u onderstaande websites bezoeken of een mail sturen naar de onderwijsmedewerkster via  RIY-education@minbuza.nl.

www.studyinholland.nl

www.ieche.com/sa/en/home

www.moe.gov.sa

Twitter: @NLinKSA