Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Roemenië woont

Woont u als Nederlander in Roemenië? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? Dan kunt u terecht bij de Nederlandse ambassade in Boekarest. U kunt dit ook doen bij de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Coronavirus/COVID-19: Het aanvragen van een paspoort of ID-kaart bij een ambassade of consulaat-generaal is beperkt mogelijk.

Nieuwe ID-kaart

Vanaf 2 augustus 2021 is er voor Nederlanders vanaf 12 jaar een nieuwe ID-kaart. Met daarop 2 vingerafdrukken en een QR-code met het burgerservicenummer (BSN). Goed om te weten:

  • Vanaf 13 juli tot en met 1 augustus 2021 kunt u om technische redenen geen ID-kaart aanvragen bij een ambassade of consulaat-generaal. Heeft u eerder een reisdocument nodig? U kunt wel een paspoort aanvragen.
  • Vanaf 2 augustus 2021 krijgt u de nieuwe ID-kaart. Let op: tijdens de aanvraag moet u uw vingerafdrukken laten afnemen.

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

Voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart is het belangrijk dat u de juiste documenten kunt laten zien. Maak daarom eerst per paspoort of ID-kaart de persoonlijke checklist voor u of uw kind aan. Dan weet u welke papieren u voor elke aanvraag nodig heeft.

Let op: check bij stap 2 of het land waar u woont aanvullende eisen stelt.

Ziet u geen checklist? Probeer het later nog eens. Of probeer de pagina nogmaals te laden of in een andere browser te openen.

  • Het kan zijn dat u buitenlandse documenten moet laten legaliseren.
  • U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. In het buitenland en bij de paspoortbalie op de luchthaven van Schiphol in Amsterdam mag u ook een document van de burgerlijke stand in het Spaans inleveren. Heeft u een document in een andere taal? Laat het dan vertalen bij een beëdigd vertaler.

  • Het is mogelijk dat er extra documenten worden gevraagd.
  • U moet zelf langskomen om uw paspoort aan te vragen. Iemand anders mag dit niet voor u doen. Dit geldt ook voor iemand jonger dan 18 jaar. Die moet ook zelf aanwezig zijn bij de aanvraag.

Heeft u de checklist ingevuld? Ga verder met stap 2.

Stap 2: Check de extra eisen voor Roemenië

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn aan uw documenten. Hieronder leest u wat deze eisen zijn in Roemenië.

Bewijs van legaal verblijf  

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. In Roemenië doet u dit met een van de volgende documenten:

  • een bewijs van registratie ('registration certificateof CNP'), een permanente verblijfsvergunning voor Roemenië. Bent u niet officieel geregistreerd in Roemenië dan doet u dit met bijvoorbeeld een bankafschrift of een overzicht van uw gasrekening.
  • als u ook de Roemeense nationaliteit heeft: een geldig Roemeens paspoort of Roemeense ID-kaart.

Eerste aanvraag

Staat er in uw persoonlijke checklist (stap 1) dat u een document moet laten legaliseren? En heeft u een meertalig uittreksel van de geboorteakte of huwelijksakte die is afgegeven door Roemenië? Dan is legalisatie niet nodig. U kunt deze documenten direct gebruiken voor de aanvraag van uw paspoort of ID-kaart.

Let op! Roemenië kent ook drietalige akten in het Roemeens, Frans en Engels. Dit zijn géén meertalige uittreksels, maar veel documenten uit de EU die binnen een ander EU-land gebruikt worden, hoeft u niet te laten legaliseren. Bekijk op de pagina Legaliseren van documenten uit Roemenië voor gebruik in Nederland of uw document gelegaliseerd moeten worden of niet.

Heeft u een document uit een ander land? Ga dan ook na of het gelegaliseerd moet worden.

Stap 3: Vraag aan bij grensgemeente of Schiphol

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland?  Dit kan bij 1 van de Nederlandse grensgemeenten of Schiphol.

Stap 4: Vraag aan in Roemenië

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Roemenië? Zorg dan dat u eerst de benodigde documenten verzamelt. Welke documenten dat in uw situatie zijn, ziet u door de checklist (stap 1) in te vullen. Kijk ook welke extra eisen gelden in Roemenië (stap 2). Daarna kunt u een afspraak maken.

Hoe maakt u een afspraak?

Bij de ambassade in Boekarest kunt u online een afspraak maken.

Hoeveel moet u betalen?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in Roemenië.

De ambassade heeft voorkeur voor betalingen met bankpas. Als dit niet mogelijk is, kunt u contant in euro’s betalen.

Hoe lang duurt het?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Het duurt gemiddeld 3 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. De beslistermijn wordt op dat moment verlengd.

Paspoort in de tussentijd nodig?

Heeft u uw paspoort of ID-kaart in de tussentijd nodig? Dan levert u die in als u uw nieuwe document komt ophalen. Laat u het document opsturen? Dan moet u uw paspoort of ID-kaart eerst opsturen naar de ambassade. Pas dan kan het nieuwe document worden opgestuurd.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument aanvraagt, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen. U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Document ophalen

U kunt uw reisdocument ophalen op de ambassade in Boekarest. Dat kan op maandag, dinsdag en donderdag van 10.00 uur tot 13.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig. Hou wel rekening met onze sluitingsdagen.

Document laten opsturen

Paspoort

Woont u buiten Boekarest? Dan kan de ambassade uw paspoort per koerier naar u opsturen. Bij uw aanvraag vult u een hier een formulier voor in. De extra kosten betaalt u in Roemeense Leu (RON) bij het afleveren van uw document.

ID-kaart

Uw nieuwe ID-kaart wordt niet per post verstuurd. U haalt uw nieuwe ID-kaart af bij de ambassade in Boekarest.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

De ambassade maakt uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geef dit dan van tevoren aan.

Hoe neemt u contact op?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de ambassade in Boekarest.