Bericht voor alle Nederlanders in Polen

De hele wereld is momenteel in de greep van het coronavirus COVID-19. Dat geldt ook voor Polen en Nederland. Net als elders hebben de autoriteiten in beide landen maatregelen genomen om de verspreiding van het virus in te dammen.

Eén van de maatregelen die in Polen zijn getroffen betreft het stilleggen van de internationale vlieg- en treinverbindingen. Deze maatregel heeft mogelijk ook consequenties voor u, Nederlanders die zich in Polen bevinden. De ambassade krijgt hierover veel vragen.

Het is begrijpelijk dat veel mensen onzeker en ongerust zijn; iedereen is op zoek naar de laatste informatie. Met dit bericht wil ik u graag informeren dat de Nederlandse ambassade in Polen de situatie nauwlettend volgt.  

Graag roep ik u allen op vooral af te gaan op de officiële berichtgeving van de Poolse autoriteiten. De website van de Poolse overheid heeft een aparte pagina waarop u actuele informatie, aanbevelingen en maatregelen met betrekking tot het coronavirus kunt vinden.

Op dezelfde website van de Poolse overheid is ook een pagina opgenomen over reizen van/naar Polen. Daarop staat niet alleen informatie over het vliegverkeer, maar is ook vermeld wie er tot Polen worden toegelaten, welke sanitaire maatregelen er aan de grenzen zijn getroffen en voor wie bij binnenkomst een uitzondering wordt gemaakt op de verder verplichte quarantaine periode van 14 dagen.

Op de website van de Poolse Grenswacht treft u de meest actuele informatie aan met betrekking tot de grensovergangen over land. Let wel: deze informatie is alleen in het Pools!

Mocht u op zoek zijn naar informatie over de situatie in Nederland, dan raad ik u aan de website van de Nederlandse Rijksoverheid te bezoeken met alle voor Nederland relevante informatie over het Coronavirus, inclusief reizen van/naar het buitenland.

Vanwege de omstandigheden wordt de consulaire dienstverlening van de ambassade voorlopig tot en met 6 april 2020 stopgezet. Dit betekent dat geen nieuwe paspoortaanvragen kunnen worden ingediend tenzij er aantoonbare medische of humanitaire redenen zijn hiervan af te wijken. Reeds aangevraagde paspoorten kunnen alleen worden opgehaald op maandagen van 09:00 tot 12:00 uur.

Het consulaire noodnummer van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft zoals altijd 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247.

Tenslotte doe ik nog een dringend beroep op u allen de zowel in Polen als Nederland geldende aanwijzingen ten aanzien van hygiëne en terughoudendheid bij contacten nauwgezet te volgen en zoveel mogelijk thuis te blijven. Laten we er samen alles aan doen om de verspreiding van het virus te beperken.

Daphne Bergsma

Ambassadeur