Topsector: Logistiek

Logistieksector in Nederland

Nederland speelt een sleutelrol in de wereldeconomie door middel van zijn logistieke infrastructuur die ons in staat stelt producenten en consumenten wereldwijd met elkaar te verbinden. Het succes van Nederland komt voort uit een combinatie tussen een moderne infrastructuur, experts van wereldniveau en een ligging aan de kust, in het centrum van Europa. Luchthaven Schiphol en de haven van Rotterdam hebben Nederland tot een belangrijk distributiepunt gemaakt, vanuit waar er een grote verscheidenheid aan producten en personen wordt vervoerd binnen het Europese continent. Nederland richt zich op de ontwikkeling van duurzame alternatieven voor diverse diensten en het vervoer van producten en passagiers. Nederland hoopt voor 2020 wereldleider te zijn op het gebied van duurzaamheid in de logistieke sector. Nederland is het eerste land ter wereld waar alle treinen op groene energie rijden. Nederland telt 22 miljoen fietsen en 35.000 kilometer aan fietspaden. 26% van het totale vervoer in Nederland vindt dan ook op de fiets plaats.

Logistieksector in Peru

Peru heeft een kust die grenst aan de Stille Oceaan. Door de verbinding met de zee, heeft het land een grote havencapaciteit. Ieder jaar worden meer dan 3 miljoen containers richting Peru verscheept, waarvan 90% in de haven van Callao aankomt. De grootste haven van het land. De laatste jaren heeft de Peruaanse economie een sterke groei doorgemaakt, waardoor een betere verbinding met de rest van de wereld een noodzaak is geworden. Verwachting is dat  Peru de komende 10 jaar rond de 160 miljard USD zal moeten investeren in  infrastructuur om de huidige groei van  4 tot 5 procent te kunnen per jaar in stand te kunnen houden.

Volgens the World Economic Forum, behoort de Nederlandse infrastructuur tot de beste ter wereld. Nederlandse publieke en private entiteiten kunnen van deze reputatie gebruik maken door in Peru  hun diensten aan te bieden en in te spelen op de volgende ontwikkelingen:

  • Havenontwikkeling.
  • Luchthavenontwikkeling.
  • Verbetering van de infrastructuur.
  • Het ontwikkelen van duurzaam vervoer.