U gaat exporteren naar Panama

Wilt u uw product exporteren naar Panama? U krijgt bijvoorbeeld te maken met exportdocumenten.

Beginnen met exporteren

De Nederlandse overheid kan u helpen met de eerste stappen op een buitenlandse markt. Veel informatie vindt u op Ondernemersplein.nl  en via de app NL exporteert. De Kamer van Koophandel en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan klaar om uw vragen te beantwoorden en geven advies.

Informatie per land

Bij RVO vindt u informatie per land die u nodig heeft, bijvoorbeeld over de lokale invoertarieven en -procedures. Kies daarvoor uw land in het landenoverzicht  en klik vervolgens op exportregels.

Kies het juiste exportdocument

Als u gaat exporteren, krijgt u met veel documenten te maken. Voor exporteren binnen de Europese Unie en buiten de Europese Unie heeft u verschillende documenten nodig. Sommige documenten laat u bij de Douane zien als u goederen de grens over brengt. De Kamer van Koophandel heeft voor u de benodigde documenten.

Exporteren naar dit land of gebied

Sinds 1995 wordt door de Panamese douane de Harmonized System code (HS) gebruikt. Panama is sinds 1997 lid van de World Trade Organization en heeft vrijhandelsverdragen met een groot aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, de Europese Unie, geheel Centraal-Amerika, Canada, Singapore, Chili, Mexico en Colombia. Gemiddeld liggen de handelstarieven onder 9%.

De Panamese overheid heeft redelijke vooruitgang geboekt in het elimineren van (kwantitatieve en kwalitatieve) handelsbarrières. Er heerst echter nog steeds een zekere mate van protectionisme voor agrarische producten zoals rijst, suiker, vlees, pluimvee, varken, melkproducten en uien.

Panemese Overheidsinstanties

Nationale Douane Autoriteit (ANA)

Panamese Autoriteit voor Voedselveiligheid (AUPSA)