Kansen voor ondernemers in Oostenrijk

Wilt u weten welke kansen en trends er zijn in Oostenrijk? Het ambassadenetwerk houdt de lokale markt in de gaten.

Kansen en ontwikkelingen in het buitenland

De medewerkers van het ambassadenetwerk volgen de economische, innovatieve en maatschappelijke ontwikkelingen. En wijzen u op kansen, trends en behoeften bij lokale partijen en overheden. Bijvoorbeeld voor bepaalde producten of technieken. Ook kansen en ontwikkelingen op het gebied van innoveren en internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen en aanbestedingen houden zij goed in de gaten.

Bovendien houdt het ambassadenetwerk aanbestedingen in het buitenland en van internationale organisaties goed in de gaten.

Een overzicht van kansen vindt u op de portal Internationaal Ondernemen en in de app NL exporteert.

Marktrapporten en sectorrapporten

Het ambassadenetwerk stelt ook markt- en sectorrapporten op. U vindt hier ook rapporten van private partijen zoals banken. Zo bent u op de hoogte van de belangrijkste zakelijke ontwikkelingen in de lokale markt.

Kansen voor ondernemers in dit land of gebied

De Ambassade in Wenen heeft drie terreinen geïdentificeerd waar bijzonder veel kansen voor Nederlandse ondernemers liggen; namelijk E-Mobility, Logistiek en Design.

E-Mobility

Oostenrijk is toonaangevend als het gaat om het produceren van duurzame energie. Een jaarrapport van het Bundesministerium für Nachthaltigkeit und Tourismus (BMNT) noemt dat 71,7% van het totale energiegebruik van Oostenrijk door duurzame energiebronnen wordt gedekt. Daarnaast investeert de Oostenrijkse regering fors in de E-Mobility sector. In 2018 heeft de regering het nieuwe klimaatprogramma Mission 2030 gepresenteerd, waarin E-Mobility een belangrijke rol speelt.

Op deze trend richting E-Mobility inspelend is in 2017 een driejarig PIB – Partners in International Business – programma van start gegaan. Dit project, dat de titel ‘Erfolgsformeln Verbinden – nachhaltige Mobilität und Energie in Österreich und in den Niederlanden’  heeft, biedt volop kansen voor ondernemers. Beide landen vullen elkaar goed aan: Nederland loopt voorop op het gebied van E-Mobility en Oostenrijk beschikt op zijn beurt over veel kennis op het gebied van duurzame energie.

Logistiek

De Haven van Rotterdam is een grote speler binnen de sector logistiek en heeft, als tweede haven van Oostenrijk, een belangrijke spilfunctie. De haven heeft in Wenen een lokale vertegenwoordiger om de havenbelangen in Oostenrijk en geheel Centraal-Europa te behartigen.

Design

In Oostenrijk is Dutch Design zeer bekend en geliefd vanwege de geïntegreerde, conceptuele benadering van design en de minimalistische stijl. Vanwege deze belangstelling voor Dutch Design, gecombineerd met een hoge koopkracht van Oostenrijkse burgers, besloot de Nederlandse ambassade een paar jaar geleden om design tot een van de kernprioriteiten te maken.

In de presentatie van Dutch Design in Oostenrijk werkt de ambassade samen met individuele Nederlandse ontwerpers en organisaties zoals Dutch Design Week en Creative Holland. De afgelopen jaren hebben Nederlandse designers bijvoorbeeld deelgenomen aan de Vienna Fashion Week en de Blickfang Vienna Fair. Verder werden matchmaking-evenementen georganiseerd en bezochten designprofessionals uit Oostenrijk (samen met collega’s uit Duitsland) Nederland. Vorig jaar bracht de ambassade de ontwerpactiviteiten naar een volgend niveau: een pop-upwinkel met Dutch Design werd geopend, van oktober 2017 tot januari 2018, in het centrum van Wenen. De ambassade moedigt ook Nederlandse deelname aan belangrijke ontwerpevenementen aan, zoals Vienna Design Week, Hollenegg Castle of Design en Designmonat Graz.

In 2018 werd de ambassade door UNESCO City of Design Graz gevraagd om een Dutch Design tentoonstelling te organiseren tijdens Designmonat Graz. Na overleg met de Dutch Design industrie, werd ervoor gekozen een Sustainable Design tentoonstelling op te zetten, in samenwerking met jonge, aankomende, designers. De tentoonstelling, genaamd We Are Here, Now (www.herenow.nl) was onderdeel van Designmonat Graz en samengesteld door Studio Lotte Douwes in samenwerking met Dries van Wagenberg. We Are Here, Now werd getoond tussen 25 mei en 16 juni 2018 en omvatte werk van 14 Nederlandse ontwerpers die zich allemaal richten op het hebben van impact en het creëren van een duurzame toekomst.