U gaat exporteren naar Noorwegen

Wilt u uw product exporteren naar Noorwegen? U krijgt bijvoorbeeld te maken met exportdocumenten.

Beginnen met exporteren

De Nederlandse overheid kan u helpen met de eerste stappen op een buitenlandse markt. Veel informatie vindt u op Ondernemersplein.nl  en via de app NL exporteert. De Kamer van Koophandel en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staan klaar om uw vragen te beantwoorden en geven advies.

Informatie per land

Bij RVO vindt u informatie per land die u nodig heeft, bijvoorbeeld over de lokale invoertarieven en -procedures. Kies daarvoor uw land in het landenoverzicht  en klik vervolgens op exportregels.

Kies het juiste exportdocument

Als u gaat exporteren, krijgt u met veel documenten te maken. Voor exporteren binnen de Europese Unie en buiten de Europese Unie heeft u verschillende documenten nodig. Sommige documenten laat u bij de Douane zien als u goederen de grens over brengt. De Kamer van Koophandel heeft voor u de benodigde documenten.

Exporteren naar dit land of gebied

Land- tuinbouwproducten, voedingsmiddelen en dergelijke

Land-en tuinbouwproducten, voedingsmiddelen en dergelijke vallen buiten het EER-verdrag. Dit betekent dat er importheffingen kunnen zijn voor producten die u naar Noorwegen wilt exporteren. De invoerheffingen zijn bedoeld ter bescherming van de binnenlandse producten. Dreigt er een tekort te zijn aan een bepaald product, dan worden de invoerheffingen tijdelijk administratief verlaagd, zodat het aanbod kan worden aangevuld vanuit het buitenland.

U kunt invoerheffingen per product opzoeken in het Engelstalige overzicht van de Noorse douane via het HS Nomenclature nummer van het product of door middel van een zoekterm.

Overzicht importtarieven Noorse douane (engels)

Informatie over de eisen waaraan u moet voldoen als u voedsel wilt invoeren naar Noorwegen vindt het op de website van de Noorse Voedsel Autoriteit ('Mattilsynet').

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben over de export van land- en tuinbouwproducten naar Noorwegen dan kunt u ook contact opnemen met de landbouwafdeling van de Nederlandse ambassade in Kopenhagen. Op deze afdeling kunt u terecht oor vragen over agrofood export, evenals de markt voor levensmiddelen, dranken, land- en tuinbouwproducten in Noorwegen, Denemarken en Zweden.

Contact details:
Nederlandse Ambassade te Kopenhagen
Economische Zaken, landbouw en voedsel (of: agrofood) aangelegenheden mbt de Scandinavische landen
Tel: +45 33 70 72 37
E-mail: kop-inv@minbuza.nl

Contact opnemen met de ambassade

Mocht u na het lezen van de informatie nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met de afdeling economie van de Nederlandse ambassade in Noorwegen. Dit kan het makkelijkst door een email te sturen naar osl-ea@minbuza.nl. Heeft uw vraag betrekking op landbouw, tuinbouw of visserij, neem dan contact op met Landbouwafdeling kop-lnv@minbuza.nl.

Wij helpen u graag op weg!

Wist u overigens dat we in de regio intensief samenwerken in het Nordic Baltic Netwerk en met het Regional Business Development team? Kennis van de kansen voor handel, investeringen en R&D in deze regio, die betaat uit Denemarken, Estland, Finland, IJsland, Letland, Litouwen, Noorwegen, Zweden worden hier gebundeld en versterkt.