Nederlands onderwijs in Noorwegen

Ontdek de mogelijkheden om Nederlands onderwijs te volgen in Noorwegen.

Basis- en voortgezet onderwijs in het buitenland

Wanneer u in het buitenland verblijft, heeft uw kind (afhankelijk van het land) een aantal mogelijkheden:

  • lokale school
  • internationale (of Europese) school
  • Nederlandstalige school

Op rijksoverheid.nl leest u meer over de verschillende onderwijsmogelijkheden in het buitenland.

Scholenzoeker Nederlandstalig onderwijs

De Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland (NOB) ondersteunt en subsidieert het Nederlandstalige onderwijs in het buitenland. Met de scholenzoeker van de NOB vindt u waar (en in welke vorm) Nederlands onderwijs mogelijk is.

Nederlands onderwijs in dit land of gebied

In Noorwegen zijn er in verschillende steden Nederlandse Taal en Cultuur scholen (NTC scholen). Hier krijgen Nederlandse en Belgische kinderen, buiten het reguliere Noorse schoolprogramma om, NTC lessen.

De Nederlandse School in Oslo
NTC Het Noorderlicht richt zich op leerlingen die Nederlands als moedertaal of als tweede taal hebben. Door middel van taal- en cultuurlessen, themadagen en omgang met andere Nederlandse/Vlaamse kinderen doen de leerlingen kennis op van de Nederlandse taal en cultuur. De visie van NTC Het Noorderlicht is ervoor te zorgen dat de leerlingen bij terugkeer een goede aansluiting vinden op het onderwijs in Nederland/België. Kinderen vanaf 4 jaar zijn welkom op NTC Het Noorderlicht. De lessen vinden plaats op dinsdagmiddag (van 15.15 tot 18.15 uur) in Bekkestua.

De school is voortdurend op zoek naar enthousiaste leerkrachten. Kijk voor vacatures op de website van NTC Het Noorderlicht.

Nederlandse Taal en Cultuur Oslo
Postboks 210
1357 Bekkestua 
E-mail: schoolleider@ntc-noorderlicht.org
Website: www.ntc-noorderlicht.org

De Nederlandse School in Stavanger
De International School of Stavanger (ISS) verzorgt NTC lessen voor Nederlandse en Belgische kinderen de groep 2 t/m 7. De kinderen krijgen les van een Nederlandse leerkracht in een eigen klaslokaal.

NTC Stavanger
p/a International School of Stavanger
Treskeveien 3
4043 Hafrsfjord
Tel: (+47) 51 55 43 00
Website: http://www.isstavanger.no/primary/dutchinfo.htm

De Nederlandse School in Tromsø
NTC ´De Duiventil´ in Tromsø verzorgt lessen in de Nederlandse Taal en Cultuur voor kinderen in het basisonderwijs. Het NTC-onderwijs is een aanvulling op het Noorse onderwijs. Dat betekent dat de lessen aansluitend aan de reguliere lesuren worden gegeven. Er is een vaste leerkracht, die tevens in dienst van de gemeente Tromsø als lerares.

NTC De Duiventil
Rostbakken 16
9007 Tromsø
Tel: (+47) 77 61 34 34
E-mail: ineke.due@hotmail.com