Huisdieren mee op vakantie naar Noorwegen?

Gaat u op vakantie naar Noorwegen? En neemt u uw hond, kat, fret of ander huisdier mee? Lees dan wat u vooraf moet regelen en welke eisen er zijn bij terugkomst in Nederland.

Huisdieren mee op vakantie

Binnen de Europese Unie (EU) gelden andere regels dan wanneer u met uw huisdier buiten de EU reist. Omdat honden en katten ziektes zoals rabiës (hondsdolheid) bij zich kunnen dragen, moeten ze zijn ingeënt. Voor andere dieren kan een gezondheidsverklaring van de dierenarts nodig zijn.

Voor de volledige regelgeving kunt u de websites bekijken van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Huisdier meenemen binnen de EU

Op de website van het LICG vindt u de regels over reizen met uw huisdier binnen de EU. U leest wat u vooraf moet regelen en welke eisen er zijn bij terugkomst in Nederland.

Huisdier meenemen buiten de EU

Voor reizen met huisdieren naar landen buiten de EU kunnen andere regels gelden. Op de website van het LICG vindt u de regels over reizen met uw huisdier buiten de EU. U leest wat u vooraf moet regelen en welke eisen er zijn bij terugkomst in Nederland.

Geen informatie over dit land of gebied bij het LICG?

Ontbreekt de landspecifieke informatie op de website van het LICG? Neem dan contact op met de ambassade of het consulaat van het land dat u gaat bezoeken. Contactgegevens van de dichtstbijzijnde vertegenwoordiging (meestal in Den Haag of Brussel) vindt u op rijksoverheid.nl.

Huisdieren mee op vakantie naar dit land of gebied

Bent u van plan uw hond of kat mee te nemen naar Noorwegen? Houdt dan rekening met de volgende punten:

  1. Uw hond of kat moet minimaal 6 aaneengesloten maanden in een EU-/EVA- land zijn verbleven. Klik hier als uw dier niet minimaal 6 aaneengesloten maanden in EU-/EVA-landen is geweest, als uw huisdier jonger is dan 3 maanden en als u meer dan vijf huisdieren mee wilt nemen. 
  2. Ter identificatie moet uw huisdier gemerkt zijn met een (duidelijk leesbare) geïmplanteerde microchip.  Het identificatienummer moet op de verschillende inentingsbewijzen en op de laboratoriumverklaring van de bloedproef vermeld zijn. De chiplezers aan de Noorse grens kunnen ISO- of FECAVA-gecertificeerde chips lezen.
  3. De volgende inentingen zijn vereist en moeten zijn vermeld in het dierenpaspoort: Hondsdolheid (rabiës) minimaal 21 dagen voor invoer, Echinococcus multilocularis tussen 24 en 120 uur vóór aankomst (Alternatief is behandeling elke 28e dag gedurende een jaar en in Noorwegen voortzetting van de behandeling). 
  4. Bij aankomst in Noorwegen moet u zich op eigen initiatief met het dier en het Europees dierenpaspoort bij het douanekantoor melden. Het EU dierenpaspoort moet vermelding maken van signalement, chipnummer, vaccinatiegeschiedenis en parasietenbehandelingen van het dier.
  5. Het is verboden om de volgende dieren naar Noorwegen in te voeren: Pit Bull Terriër, Fila Brazilieira, Tosa Inu, Dogo Argentino, American Staffordshire Terrier, de Tsjechoslowaakse wolfhond en honden die een kruising zijn van de hond met de wolf. Voor honden waarvan niet duidelijk is dat zij niet tot bovenstaande rassen of kruisingen behoren, is een originele stamboom vereist om aan te tonen dat het niet een hond van één van bovenstaande rassen, of een kruising van (één van) bovenstaande rassen betreft. De invoer van Bengaalse katten is ook niet toegestaan. 


In het voorjaar en de zomer is het in Noorwegen verboden honden los te laten lopen. De hond moet buitenshuis altijd en overal aangelijnd zijn. De periode waarin deze verplichting geldt, verschilt per gemeente. Globaal kan de periode maart/april tot september/oktober aangehouden worden.

In alle gevallen geldt dat men op tijd moet beginnen met het proces van eventuele invoering van dieren, ongeacht hoedanigheid. Meer informatie (in het Engels) vindt u op website van de Mattilsynet