Waar moet ik melden dat iemand buiten Nederland is overleden?

Is uw partner, familielid, vriend of vriendin overleden in het buitenland? Meld het overlijden dan bij overheidsorganisaties. Daarvoor heeft u meestal een overlijdensakte nodig. Waar u het overlijden meldt, hangt ervan af waar de overledene woonde.

Overlijden melden in het buitenland

U moet een overlijden in het buitenland altijd melden bij de lokale autoriteiten. Bijvoorbeeld bij een gemeente.

Overlijdensakte opvragen

De lokale autoriteiten stellen na uw melding een overlijdensakte op. Deze heeft u nodig om het overlijden in Nederland te melden. Vraag meerdere afschriften op van de overlijdensakte. Deze heeft u later nog nodig, bijvoorbeeld om het overlijden te melden bij organisaties.

Wilt u een afschrift van een overlijdensakte opvragen in het buitenland? De Nederlandse ambassade of het consulaat ter plaatse kan u daarbij adviseren.

U moet documenten uit bepaalde landen eerst laten legaliseren. Daarmee laat u zien dat het document is afgegeven door de juiste organisatie. Legalisatie gebeurt meestal in het land waar het document vandaan komt. Soms heeft u ook een beëdigde vertaling van het document nodig. Dat is een officiële vertaling.
Bekijk of u uw documenten moeten laten legaliseren en vertalen

Buitenlandse overlijdensakte laten omzetten

U kunt de buitenlandse overlijdensakte laten omzetten naar een Nederlandse akte door de Gemeente Den Haag. Dat is niet verplicht. Het maakt het makkelijker als u het afschrift in de toekomst nodig heeft om het overlijden te melden bij organisaties. Na het omzetten hoeft u het afschrift niet opnieuw aan te vragen in het buitenland. Dat kunt u online doen bij de Gemeente Den Haag.

Overlijden melden in Nederland

Als de overledene in Nederland woonde

Woonde uw partner, familielid, vriend of vriendin in Nederland? Registreer de buitenlandse overlijdensakte dan zo snel mogelijk in de woongemeente van de overledene. Maak daarvoor een afspraak bij de gemeente. De gemeente geeft het overlijden vervolgens automatisch door aan andere overheidsorganisaties.

Bekijk op Rijksoverheid.nl wat u nog meer moet regelen na een overlijden

Als de overledene buiten Nederland woonde

Woonde uw partner, familielid, vriend of vriendin buiten Nederland? Controleer dan of de overledene nog te maken had met een van de organisaties hieronder. Weet u niet zeker of dat zo is? Dan kunt u contact opnemen met de RvIG. De RvIG kan controleren met welke Nederlandse overheidsorganisaties de overledene contact had. Meld het overlijden bij deze organisaties. Mogelijk vragen zij u om de overlijdensakte.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

Ook nuttig