Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Nieuw-Zeeland woont

Woont u als Nederlander in Nieuw-Zeeland? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? Dan kunt u terecht bij de Nederlandse ambassade in Wellington. U kunt dit ook doen bij de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Bekijk het nieuwsbericht met informatie over data en andere locaties in Nieuw-Zeeland waar u een paspoort aan kunt vragen of uw DigiD kunt laten activeren. 

Coronavirus/COVID-19: Het aanvragen van een paspoort of ID-kaart bij een ambassade of consulaat-generaal is beperkt mogelijk.

Nieuwe ID-kaart

Vanaf 2 augustus 2021 is er voor Nederlanders vanaf 12 jaar een nieuwe ID-kaart. Met daarop 2 vingerafdrukken en een QR-code met het burgerservicenummer (BSN). Goed om te weten:

  • Vanaf 13 juli tot en met 1 augustus 2021 kunt u om technische redenen geen ID-kaart aanvragen bij een ambassade of consulaat-generaal. Heeft u eerder een reisdocument nodig? U kunt wel een paspoort aanvragen.
  • Vanaf 2 augustus 2021 krijgt u de nieuwe ID-kaart. Let op: tijdens de aanvraag moet u uw vingerafdrukken laten afnemen.

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

Voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart is het belangrijk dat u de juiste documenten kunt laten zien. Maak daarom eerst per paspoort of ID-kaart de persoonlijke checklist voor u of uw kind aan. Dan weet u welke papieren u voor elke aanvraag nodig heeft.

Let op: check bij stap 2 of het land waar u woont aanvullende eisen stelt.

Ziet u geen checklist? Probeer het later nog eens. Of probeer de pagina nogmaals te laden of in een andere browser te openen.

  • Het kan zijn dat u buitenlandse documenten moet laten legaliseren.
  • U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. In het buitenland en bij de paspoortbalie op de luchthaven van Schiphol in Amsterdam mag u ook een document van de burgerlijke stand in het Spaans inleveren. Heeft u een document in een andere taal? Laat het dan vertalen bij een beëdigd vertaler.

  • Het is mogelijk dat er extra documenten worden gevraagd.
  • U moet zelf langskomen om uw paspoort aan te vragen. Iemand anders mag dit niet voor u doen. Dit geldt ook voor iemand jonger dan 18 jaar. Die moet ook zelf aanwezig zijn bij de aanvraag.

Heeft u de checklist ingevuld? Ga verder met stap 2.

Stap 2: Check de extra eisen voor Nieuw-Zeeland

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn aan uw documenten. Hieronder leest u wat deze eisen zijn in Nieuw-Zeeland.

Bewijs van legaal verblijf

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. In Nieuw-Zeeland doet u dit met één van de onderstaande documenten:

  • een geldige verblijfsvergunning (residence permit) wanneer u niet de Nieuw-Zeelandse nationaliteit heeft;
  • een geldig Nieuw-Zeelands paspoort of ID-kaart wanneer u de Nieuw-Zeelandse nationaliteit wél heeft.

Eerste aanvraag

Heeft u niet eerder een Nederlands paspoort of ID-kaart gehad? En neemt u een geboorteakte of huwelijksakte mee die is afgegeven door Nieuw-Zeeland? Dan moet u deze laten legaliseren met een apostille.  

Eerste verlenging na aannemen Nieuw-Zeelandse nationaliteit

Verlengt u voor het eerst uw Nederlandse paspoort of ID-kaart nadat u de Nieuw-Zeelandse nationaliteit heeft aangenomen? Dan moet u uw naturalisatiedocument laten legaliseren met een apostille.

Heeft u de nationaliteit van uw Nieuw-Zeelandse partner aangenomen? Neem dan een bewijs mee dat u getrouwd was ten tijde van de naturalisatie (no record of divorce). Dit bewijs vraagt u op bij Births, Deaths and Marriages.

Stap 3: Vraag aan bij grensgemeente of Schiphol

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland?  Dit kan bij 1 van de Nederlandse grensgemeenten of Schiphol.

Stap 4: Vraag aan in Nieuw-Zeeland

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nieuw-Zeeland? Zorg dan dat u eerst de benodigde documenten verzamelt. Welke documenten dat in uw situatie zijn, ziet u door de checklist (stap 1) in te vullen. Kijk ook welke extra eisen gelden in Nieuw-Zeeland (stap 2). Daarna kunt u een afspraak maken.

Hoe maakt u een afspraak?

Bij de ambassade in Wellington kunt u online een afspraak maken.

Aanvragen op andere locaties in Nieuw-Zeeland

Bekijk het nieuwsbericht met informatie over data en andere locaties in Nieuw-Zeeland waar u een paspoort aan kunt vragen of uw DigiD kunt laten activeren.

Hoeveel moet u betalen?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in Nieuw-Zeeland.
U kunt pinnen (Eftpos en credit card) in Nieuw-Zeelandse dollar (NZ$).

Hoe lang duurt het?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Het duurt gemiddeld 3 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. De beslistermijn wordt op dat moment verlengd.

Paspoort in de tussentijd nodig?

Heeft u uw paspoort of ID-kaart in de tussentijd nodig? Dan levert u die in als u uw nieuwe document komt ophalen. Laat u het document opsturen? Dan moet u uw paspoort of ID-kaart eerst opsturen naar de ambassade. Pas dan kan het nieuwe document worden opgestuurd.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument aanvraagt, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen. U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Document ophalen (door het Coronavirus tot nader order niet mogelijk)

U kunt uw reisdocument ophalen op de ambassade in Wellington. Dat kan van maandag tot en met vrijdag tussen 9.30 uur en 14.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig. Hou wel rekening met onze sluitingsdagen.

Document laten opsturen

Paspoort
U kunt uw nieuwe paspoort laten opsturen via een koerier. U vult aan de balie een envelop in met uw adresgegevens. De extra kosten zijn 8,00 NZD, die u meteen afrekent.

ID-kaart
Uw nieuwe ID-kaart wordt niet per post verstuurd. U haalt uw nieuwe ID-kaart af bij de ambassade in Wellington.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

De ambassade maakt uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geef dit dan van tevoren aan.

Hoe neemt u contact op?

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de ambassade in Wellington.