Hoe doe ik aangifte inkomstenbelasting in Nederland als ik in het buitenland woon?

Ook als u buiten Nederland woont, kunt u aangifte inkomstenbelasting doen in Nederland. Meestal kunt u online aangifte doen. Soms moet u aangifte doen met een formulier. Bijvoorbeeld over het jaar dat u vanuit Nederland naar het buitenland bent verhuisd.

Als u buiten Nederland woont in het jaar waarover u aangifte wil doen, dan kunt u de aangifte app niet gebruiken.

Tip: Lukt het u niet om zelf uw aangifte in te vullen? Dan kunt u hulp zoeken bij het invullen van uw aangifte.

Online aangifte doen

Woonde u het hele jaar waarover u aangifte wil doen buiten Nederland? Dan kunt u online aangifte doen.

U kunt op 3 manieren inloggen:

Als u inlogt met uw DigiD of een Europees erkend inlogmiddel kunt u meer dan alleen uw belastingaangifte versturen. U kunt dan bijvoorbeeld ook uw aangiftes en aanslagen bekijken of uw rekeningnummer doorgeven.

Als u inlogt met een gebruikersnaam en wachtwoord kunt u alleen aangifte doen.

Wilt u zeker weten dat u in de beveiligde omgeving zit van Mijn Belastingdienst? Dit kunt u zien aan het slotje in uw adresbalk of rechtsonder in uw browser.

Aangifte via C-formulier als u buitenlands belastingplichtig bent

Woonde u het hele jaar waarover u aangifte wil doen buiten Nederland en bent u niet als rijksambtenaar uitgezonden door Nederland? Dan bent u buitenlands belastingplichtig. U kunt dan niet alleen online aangifte doen, maar ook via het C-formulier. Voor ieder belastingjaar bestaat er een eigen C-formulier. Het C-formulier vraagt u aan bij de BelastingTelefoon Buitenland.

Aangifte via P-formulier als u binnenlands belastingplichtig bent

Bent u als rijksambtenaar door Nederland uitgezonden naar het buitenland? En woonde u het hele jaar waarover u aangifte wil doen buiten Nederland? Dan bent u binnenlands belastingplichtig. U kunt dan niet alleen online aangifte doen, maar ook via het P-formulier. Voor ieder belastingjaar bestaat er een eigen P-formulier. Het P-formulier vraagt u aan bij de BelastingTelefoon Buitenland.

Aangifte via M-formulier bij verhuizing

Bent u vanuit Nederland naar het buitenland verhuisd? Over het jaar van uw verhuizing kunt u alleen aangifte doen via het M-formulier. Voor ieder belastingjaar bestaat er een eigen M-formulier.

Lees hoe u aangifte doet over het jaar van uw verhuizing naar het buitenland.

Inkomensverklaring opsturen bij uw aangifte

Voldoet u aan de voorwaarden om gebruik te maken van Nederlandse belastingvoordelen? Om gebruik te maken van deze voordelen moet u naast uw aangifte ook een inkomensverklaring opsturen naar de Belastingdienst.

Lees meer over het opsturen van een inkomensverklaring.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons

Zie ook