Paspoort of ID-kaart aanvragen als u in Mongolië woont

Woont u als Nederlander in Mongolië? En wilt u een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) aanvragen of verlengen? Dan kunt u terecht bij een Nederlandse ambassade of consulaat-generaal in een ander land. U kunt bijvoorbeeld het paspoort aanvragen in China. U kunt dit ook doen bij de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Stap 1: Maak uw persoonlijke checklist

Voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart is het belangrijk dat u de juiste documenten kunt laten zien. Maak daarom eerst per paspoort of ID-kaart de persoonlijke checklist voor u of uw kind aan. Dan weet u welke papieren u voor elke aanvraag nodig heeft. Bij stap 2 ziet u of het land waar u woont aanvullende eisen stelt.

 • Het kan zijn dat u buitenlandse documenten moet laten legaliseren.
 • U kunt documenten inleveren in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. In het buitenland en bij de paspoortbalie op de luchthaven van Schiphol in Amsterdam mag u ook een document van de burgerlijke stand in het Spaans inleveren. Heeft u een document in een andere taal? Laat het dan vertalen bij een beëdigd vertaler.

 • Het is mogelijk dat er extra documenten worden gevraagd.
 • Zorg dat u in persoon verschijnt om de aanvraag in te dienen. Dit geldt ook voor minderjarigen, bijvoorbeeld uw kinderen.

Ziet u geen checklist? Probeer het later nog eens. Of probeer de pagina nogmaals te laden of in een andere browser te openen.

Heeft u de checklist ingevuld? Ga verder met stap 2.

Stap 2: Check de extra eisen voor Mongolië

Per land kunnen er aanvullende eisen zijn aan uw documenten. Hieronder leest u wat deze eisen zijn in Mongolië.

Bewijs van legaal verblijf

U toont aan dat u legaal verblijft in het land waar u woont. U kunt dit doen met één van de volgende documenten:

 • een geldig visum (en documenten die dit ondersteunen);
 • een geldige verblijfsvergunning;
 • een geldig paspoort of ID-kaart van het land van verblijf.

Eerste aanvraag: legalisatie van documenten

Staat er in uw persoonlijke checklist (stap 1) dat u een document moet laten legaliseren? En heeft u een geboorteakte of huwelijksakte uit Mongolië? Dan dient u deze te legaliseren met apostille.

Heeft u een document uit een ander land? Ga dan na of het gelegaliseerd moet worden.

Stap 3: Vraag aan bij grensgemeente of Schiphol

<p>Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland? Dit kan bij 1 van de <a data-uuid="507012e6-9cc5-4077-801b-9f4f81cebd43" href="http://">Nederlandse grensgemeenten</a> en op <a data-uuid="7a4a0565-70af-4d55-a77d-70cf672494f0" href="http://">Schiphol</a>.</p>

Wilt u uw paspoort of ID-kaart aanvragen in Nederland? Dit kan bij 1 van de Nederlandse grensgemeenten en op Schiphol.

Stap 4: vraag aan in China

Nederlanders die in Mongolië wonen, kunnen voor een Nederlands paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) terecht bij de ambassade of de consulaten-generaal in China. Hieronder leest u hoe u de aanvraag in China kunt doen. Zorg ervoor dat u eerst de benodigde documenten verzamelt. Welke documenten dat in uw situatie zijn, ziet u door de checklist in te vullen (stap 1). Kijk ook welke extra eisen gelden (stap 2). Daarna kunt u een afspraak maken.

Hoe maakt u een afspraak?

Bij de ambassade in Peking en de consulaten-generaal in Guangzhou en Shanghai kunt u online een afspraak maken.

Hoeveel moet u betalen?

De prijzen van een paspoort of ID-kaart vindt u in het overzicht consulaire tarieven in China.

 • Bij de consulaten-generaal in Guangzhou en Shanghai kunt u contant betalen in Chinese yuan, of met uw Nederlandse bank-of creditcard.
 • Op de ambassade in Peking kunt u contant betalen of met een betaalkaart met Unionpay-logo.

Hoe lang duurt het?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beoordeelt eerst of u Nederlander bent. Als dit zo is dan heeft u recht op een paspoort of ID-kaart.

Het duurt gemiddeld 4 weken totdat uw paspoort of ID-kaart klaar is. Bij het consulaat-generaal in Guangzhou duurt een paspoort- of ID-kaart aanvraag gemiddeld 6 tot 8 weken. Het is mogelijk dat wij u om extra documenten vragen. Zo kunnen wij uw aanvraag beter beoordelen. De beslistermijn wordt op dat moment verlengd.

Paspoort in de tussentijd nodig?

Heeft u uw paspoort of ID-kaart in de tussentijd nodig? Dan levert u die in als u uw nieuwe document komt ophalen. Laat u het document opsturen? Dan moet u uw paspoort of ID-kaart eerst opsturen naar de ambassade. Pas dan kan het nieuwe document worden opgestuurd.

Hoe volgt u uw aanvraag?

Als u uw reisdocument aanvraagt, ontvangt u een ‘track & trace-code’. Hiermee kunt u online de status van uw aanvraag volgen. U krijgt per e-mail bericht als uw document klaar is.

Document ophalen

U kunt uw reisdocument ophalen op de ambassade in Peking en de consulaten-generaal in Guangzhou en Shanghai.

 • Peking: ophalen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 12.00 uur. En van 14.00 uur tot 16.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig.
 • Guangzhou: ophalen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 10.30 uur, alléén op afspraak.
 • Shanghai: ophalen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 13.00 uur en 14.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig.

Hou wel rekening met onze sluitingsdagen.

Document laten opsturen

U kunt uw nieuwe paspoort of ID-kaart ook laten opsturen. De kosten zijn voor eigen rekening. Geef dan bij uw aanvraag uw postadres in Chinese karakters door. Doet u aanvraag bij de ambassade in Peking? Dan betaalt u 46,00 RMB verzendkosten tijdens de aanvraag. In Guangzhou en Shanghai betaalt u de verzendkosten bij aflevering.

Wat gebeurt er met uw oude paspoort of ID-kaart?

De ambassade of het consulaat maakt uw oude paspoort of ID-kaart ongeldig. Daarna krijgt u het terug.

Heeft u geldige verblijfsvergunningen of visa in uw oude document staan? En wilt u die pagina’s blijven gebruiken? Geef dit dan van tevoren aan.

Hoe neemt u contact op

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de ambassade in Peking en de consulaten-generaal in Guangzhou en Shanghai.