Aprilbrief aan de Nederlandse gemeenschap in Mongolië

Op 16 april 2021 verstuurde de Nederlandse ambassade in Peking de onderstaande brief aan de Nederlandse gemeenschap in Mongolië

Beste Nederlanders in Mongolië,

In mijn vorige brief heb ik u geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot COVID-19 vaccins in Mongolië. Graag stel ik u met deze brief op de hoogte van de recente ontwikkelingen in het Mongoolse vaccinatieprogramma.

Het vaccinatieprogramma in Mongolië startte op 23 februari jl. Buitenlanders met een wettelijke verblijfsvergunning kunnen ook deelnemen aan het nationale vaccinatieprogramma. Volgens de statistieken van dinsdag 13 april 2021, waren tot op dat moment  meer dan 623.000 personen in Mongolië gevaccineerd, waarvan 493.800 in Ulaanbaatar. Met een bevolking van nog geen 3,3 miljoen inwoners, gaat dat behoorlijk snel.

Minister-president Oyun-Erdene heeft de volgende ambitieuze doelen gesteld voor het vaccinatieprogramma:

  • Op 1 mei zijn alle volwassenen in de hoofdstad gevaccineerd
  • Op 1 juni is de eerste dosis toegediend aan alle rurale bewoners
  • Op 1 juli is het doel alle Mongoliërs te hebben gevaccineerd met twee doses.

Er worden verschillende vaccins in Mongolië gebruikt. COVID-19 Vaccines Global Access (COVAX), de internationale organisatie opgezet in april 2020 om ontwikkelingslanden te voorzien van vaccins, heeft ongeveer 140.000 vaccins toegezegd aan Mongolië. Hiervan is een groot deel van de AstraZeneca en Pfizer vaccins al geleverd. Tevens vinden er onderhandelingen plaats over de commerciële aankoop van vaccinaties met AstraZeneca, Sputnik en Sinopharm. Behalve vaccins, ontvangt Mongolië via Team Europe van de Europese Unie andere benodigdheden zoals persoonlijke beschermingsmiddelen, ziekenhuisbedden en hulp bij het stroomlijnen van het vaccinatieproces.

De afgelopen twee weken zien we de besmettingsaantallen in Mongolië dagelijks oplopen. Tot in ieder geval 30 april zal er een avondklok gelden tussen 23:00-06:00 en zullen verschillende diensten gestopt of gelimiteerd zijn. Ik hoop voor u dat de omstandigheden snel verbeteren.

Om goed op de hoogte te blijven raden we u aan regelmatig het reisadvies te checken en vergeet niet de pagina Checklist: Inreizen in Nederland te bekijken als u plannen heeft om naar Nederland te gaan.

Uiteraard kunt u altijd een beroep doen op de ambassade als u behoefte heeft aan nadere duiding van beschikbare informatie. We zijn onder meer te bereiken via PEK-CA@minbuza.nl. Wij staan voor u klaar.

Zorg goed voor uzelf en de mensen om u heen en blijf gezond.

Met vriendelijke groet,

Wim Geerts

Ambassadeur