Januaribrief aan de Nederlandse gemeenschap in Mongolië

Op 29 Januari 2021 verstuurde de Nederlandse ambassade in Peking de onderstaande brief aan de Nederlandse gemeenschap in Mongolië

29 januari, 2021

Beste Nederlanders in Mongolië,

In mijn vorige brief sprak ik de hoop uit dat in het nieuwe jaar de situatie weer snel zal verbeteren en dat reizen tussen Nederland, Mongolië en China weer mogelijk zal worden. Een stap in deze richting is de ontwikkeling van COVID-19 vaccins. Ik wil u middels deze brief vertellen wat ons tot dusverre bekend is geworden.

Wereldwijd zijn er momenteel meer dan tweehonderd vaccins in ontwikkeling en verschillende vaccins zijn al (voorwaardelijk) goedgekeurd. Deze maand heeft Mongolië een overeenkomst met India gesloten om in India geproduceerde vaccins in Mongolië te gebruiken. Wanneer het uitrollen zal beginnen, is nog niet duidelijk. Nederland is begin januari gestart met de vaccinatie tegen het coronavirus.

Het is in dit stadium nog niet duidelijk of en zo ja wanneer u in aanmerking komt voor de door Nederland gedistribueerde vaccins die door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zijn goedgekeurd. Naar verwachting zal dit in ieder geval niet in het eerste kwartaal van 2021 zijn. Voor vragen over de betrouwbaarheid van de coronavaccinatie die in Nederland gebruikt wordt, kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid.

Voor meer informatie over de situatie in Mongolië, raden wij u aan om de website van het Mongoolse ministerie van Gezondheid en het Mongoolse National Emergency Management Agency in de gaten te houden.

Uiteraard kunt u altijd een beroep doen op de ambassade, indien u behoefte heeft aan nadere duiding van beschikbare informatie. We zijn onder meer te bereiken via PEK- CA@minbuza.nl. Wij staan voor u klaar.

In aanvulling op de bovenstaande informatie wil ik u erop wijzen dat Nederlanders die vanuit Mongolië naar Nederland reizen een negatieve PRC-uitslag dienen te overleggen. Voor de meest actuele informatie over inreisvoorwaarden voor Nederland, wil ik u doorverwijzen naar de pagina Checklist: Inreizen in Nederland van de Rijksoverheid.

Als laatste wil ik u graag nogmaals attenderen op de naderende Tweede Kamer verkiezingen. Als u wilt stemmen vanuit het buitenland voor de verkiezingen op 17 maart dient u zich vóór 4 februari te registeren via de website Nederland Wereldwijd.

Zorg goed voor uzelf en de mensen om u heen en blijf gezond.

Met vriendelijke groet, 

Wim Geerts

Ambassadeur