Reisadvies Moldavië | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 15-02-2019 | Nog steeds geldig op: 19-04-2019

Ga goed voorbereid op reis. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist van Buitenlandse Zaken en zorg altijd voor een goede reisverzekering. Zie de rubriek ‘Wijs op reis’.

Kaart bij reisadvies Moldavië
Download 'Kaart bij reisadvies Moldavië' (PDF, 102 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u bij de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van het Nederlandse ambassadekantoor in Chisinau (Moldavië), en de Nederlandse ambassade in Boekarest (Roemenië), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel van dit advies is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies.  U bent zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Naar boven

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte van de politieke situatie in Moldavië. Vooral de zelfstandige regio’s in Moldavië, zoals Transnistrië en Gagaoezië, worden sterk door Rusland beïnvloed. Dit kan tot spanningen leiden. Zeker nu in buurland Oekraïne de veiligheidssituatie niet overal stabiel is.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist via de (sociale) media.

De BZ Reis app vindt u in Google Play of de App Store.

Blijf bereikbaar in crisissituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Algemeen

Vermijd demonstraties

In hoofdstad Chisinau en andere grotere steden kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties.

Verkeersveiligheid

De wegen in Moldavië zijn vaak slecht. Buiten de steden zijn veel wegen niet verlicht. Ook zijn er voertuigen zonder verlichting op de weg, bijvoorbeeld een paard-en-wagen. Reis daarom niet na zonsondergang.

Kijk voor meer informatie over de verkeersveiligheid in Moldavië op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Geen Nederlandse ambassade in Moldavië

Er is geen Nederlandse ambassade in Moldavië. Kijk voor meer informatie op de website van de ambassade in Boekarest, Roemenië.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het ambassadekantoor in Chisinau. Het Nederlandse ambassadekantoor kan geen hulp bieden in de regio Transnistrië.

U kunt ook contact opnemen met een ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij het honorair consulaat in Chisinau.

U kunt ook terecht bij de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Naar boven

Onveilige gebieden

Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen in Transnistrië. Dit heeft te maken met de bijzondere politieke situatie. De politieke en veiligheidssituatie in Transnistrië is onvoorspelbaar. De Moldavische autoriteiten hebben geen invloed in dit gebied dat zichzelf onafhankelijk heeft verklaard. De autoriteiten in Transnistrië zijn sterk gericht op de politieke koers in Rusland. Zeker nu in het buurland Oekraïne de veiligheidssituatie niet stabiel is, kan dit tot spanningen leiden.

Het Nederlandse ambassadekantoor in Chisinau kan geen hulp bieden in Transnistrië. Blijf daarom op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en volg de berichten in de media.

Naar boven

Criminaliteit

Vooral in grotere steden in Moldavië, zoals de hoofdstad Chisinau, komt straatcriminaliteit voor. Op drukke plaatsen zijn vaak zakkenrollers actief. Let daarom op uw eigendommen, en neem geen waardevolle spullen mee die u niet nodig heeft. Toeristen kunnen het doelwit zijn van geld- en wisseltrucs en creditcardfraude. Verlies uw creditcard niet uit het oog als u er mee betaalt.

Naar boven

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan deze wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Geen foto’s van militaire objecten  

Maak geen foto’s van gebouwen die door militairen of politie worden bewaakt. Dit geldt ook voor wegen, bruggen en grensovergangen.

Naar boven

Blijf bereikbaar in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Naar boven

Gezondheid

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt uw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Naar boven

Natuurgeweld

In heel Moldavië kunnen aardbevingen voorkomen.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Naar boven

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie  kunt u krijgen bij de ambassade van Moldavië in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Naar boven

Wijs op reis

Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld de Reischecklist en zorg voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Naar boven