Reisadvies Marokko | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 20-10-2021 | Nog steeds geldig op: 21-10-2021

Marokko schort vanwege de coronasituatie in Nederland vanaf 20 oktober 2021 23:59 uur alle directe vluchten op van en naar Nederland. Dit geldt ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, dat gold al voor de vliegverbindingen met Rusland. Het vliegverkeer met andere Europese landen is op dit moment (nog) wel mogelijk. Als u in Marokko bent, neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij over geannuleerde vluchten en mogelijkheden om uw reis via een alternatieve route af te leggen. Reist u via een ander land naar Nederland, informeer u dan over de (corona)regels van dat land. De kleurcode van Marokko is oranje en een klein deel rood. Er zijn veiligheidsrisico’s in het rode gebied. Reis alleen naar Marokko als het noodzakelijk is en reis niet naar het rode gebied. Lees het volledige reisadvies van Marokko. Lees verder in de rubriek ‘Coronavirus’. Daar vindt u alle andere inreisvoorwaarden en uitzonderingen.

Download 'Kaart bij reisadvies Marokko en Westelijke Sahara' (PDF, 390 kB)

Reischecklist Marokko en Westelijke Sahara

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Marokko favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar Marokko reist, moet u altijd een geldig paspoort  meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft. U kunt dit nagaan bij de ambassade van Marokko in Den Haag.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles. Let op: elk kind heeft ook een eigen paspoort nodig.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Marokko een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Marokko een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
 • Ga na bij uw reisverzekeraar wat de invloed is van een bepaalde kleurcode op de dekking van uw verzekering.  

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Marokko. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of credit card.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Buiten de grotere steden kunt u niet altijd mobiel bellen. Houd er rekening mee dat het bereik in de stad ook niet altijd goed is.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
 • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Marokko. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Naar boven

Veiligheidsrisico’s

Let op: in ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade u vaak minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Onveilige gebieden

Rood: niet reizen

In sommige delen van de Westelijke Sahara bestaan (hoge) veiligheidsrisico’s, zie de kaart.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar Marokko als het noodzakelijk is. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis. De lokale overheid neemt maatregelen in de aanpak van de verspreiding van het coronavirus.

Westelijke Sahara

Er liggen niet ontplofte landmijnen in de Westelijke Sahara.

Kustroute door de Westelijke Sahara

Als u ervoor kiest door de Westelijke Sahara te rijden, blijf dan op de geasfalteerde hoofdweg langs de kust die de grotere plaatsen zoals Laayoune en Dakhla verbindt. Wijk niet van deze route af, blijf op de hoofdweg.

Grensgebieden met Algerije en Mauritanië

Het is verboden de grens over te steken naar Algerije. Het is ook verboden de grens over te steken naar Mauritanië, behalve bij de grensovergang langs de kustroute. Deze route loopt langs de kust, van de stad Laayoune via de stad Dakhla, naar de stad Nouadhibou (Mauritanië). Houd op andere plaatsen altijd voldoende afstand van de grenzen. Het risico op gewelddadige overvallen en ontvoeringen is groter als u in het grensgebied bent.

Reist u met een auto of motor in deze gebieden? Lees dan ook de reisadviezen voor Algerije en Mauritanië.

Terrorisme

In de buurt van de berg Toubkal dichtbij Marrakech, zijn in december 2018 2 buitenlandse toeristen op gewelddadige wijze om het leven gebracht.

Al enige tijd geldt in het hele land het hoogste dreigingsniveau voor terroristische aanslagen. De Marokkaanse overheid heeft maatregelen genomen om de veiligheid te vergroten. Volg de aanwijzingen van de autoriteiten op en zorg dat u zich steeds kunt legitimeren. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Drugs- en mensensmokkel

Reizigers kunnen worden gevraagd mee te werken aan de smokkel van drugs of het smokkelen van mensen over de grens. Werk hier nooit aan mee. Op beide vormen van smokkel staan hoge straffen en boetes.

Criminaliteit

In toeristische gebieden, zoals in de stad Marrakech, zijn gevallen bekend van toeristen die slachtoffer zijn geworden van overvallen en diefstal onder bedreiging van messen.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Vermijd afgelegen wijken en gebieden, vooral als het donker is.
 • Neem geen grote sommen geld mee.
 • Draag geen opvallende sieraden, horloges of juwelen.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Marokko en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Naar boven

Coronavirus

Marokko schort vanwege het coronavirus vanaf 20 oktober 2021 23:59 uur alle directe vluchten op van en naar Nederland. Dit geldt ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Dat gold al voor de vliegverbindingen met Rusland. Het vliegverkeer met andere Europese landen is op dit moment (nog) wel mogelijk.

Als u in Marokko bent, neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij over geannuleerde vluchten en mogelijkheden om uw reis via een alternatieve route af te leggen. Reist u via een ander land naar Nederland, informeer u dan over de (corona)regels van dat land.

U kunt met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs - DCC) Marokko inreizen. U moet uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Reizen naar Marokko

Reis alleen naar Marokko als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk.

Reist u toch naar Marokko? Dat kan alleen als:

 • U voor vertrek een online gezondheidsverklaring heeft ingevuld.
 • U 2 weken of langer geleden volledig gevaccineerd bent, of;
 • Uw negatieve PCR-test niet ouder is dan 48 uur voor vertrek.
 • U hoeft dan niet in quarantaine.
 • Kinderen jonger dan 11 jaar hoeven niet getest te worden.
 • Reist u per veerboot? Dan moet u aan boord nog een extra PCR-test doen.
 • Uw vaccinatiebewijs of negatieve testuitslag moet voorzien zijn van een QR-code die getoond kan worden via de CoronaCheck app of een vergelijkbaar internationaal Digitaal Corona Certificaat (DCC).
 • Print ook uw vaccinatiebewijs of testbewijs uit en neem deze op papier mee.

Vertrekhavens veerboten naar Marokko

Het is op dit moment niet mogelijk een veerboot vanuit Spanje te nemen. Alleen vanuit Frankrijk (Sète en Marseille) en Italië (Genua) vertrekken veerboten naar Marokko.

Algemene maatregelen in Marokko

De Marokkaanse overheid heeft diverse coronamaatregelen ingesteld.

De belangrijkste maatregelen op dit moment zijn:

 • er geldt voor het hele land een avondklok van 23:00 uur tot 05:00 uur. Tijdens de avondklok mag u zich alleen in buitengewone omstandigheden verplaatsen;
 • binnenlandse reizen zijn alleen mogelijk als u in het bezit bent van een vaccinatiebewijs of als u een goedkeuring heeft van de verantwoordelijke lokale autoriteiten;
 • de hammams, zwembaden en sportfaciliteiten zijn open maar er wordt maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten;
 • het dragen van mondkapjes is verplicht in alle openbare ruimten.
 • vanaf 21 oktober 2021 is het gebruik van de coronapas (‘pass vaccinal’) verplicht voor toegang tot openbare ruimten, openbaar transport, overheidsdiensten, hotels, restaurants, cafés, sportscholen, hammams en winkels. Ook bij binnenlandse reizen met privé-voertuigen moet u de coronapas kunnen laten zien.

Voor vragen over het coronavirus in Marokko heeft het Marokkaanse ministerie van Gezondheid een speciaal telefoonnummer geactiveerd: 080 100 47 47 (24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar). Dit nummer kan niet vanuit het buitenland worden gebeld. Men spreekt Engels, Frans en Arabisch.

Testlocaties in Marokko

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Marokko de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Terugkeer naar Nederland

Als u terugreist naar Nederland, heeft u een coronabewijs nodig. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Of;
 • Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur oud voor vertrek naar Nederland. Uw negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet afgegeven zijn door een EU-lidstaat.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.
 • Gebruik de checklist bij terugreizen naar Nederland voor uw voorbereiding.

Voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs geldt het dringend advies om een zelftest te doen voordat u weer anderen gaat ontmoeten of weer naar uw werk/school gaat. Reizigers zonder vaccinatiebewijs of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te laten testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Als u klachten heeft of als een zelftest positief is, laat u dan altijd testen bij de GGD.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Marokko te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Naar boven

Verkeer

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Wegverkeer

De wegen in Marokko zijn vaak niet verlicht. Bereid daarom reizen met de auto buiten de grote stadscentra goed voor. Reis in landelijke gebieden na zonsondergang niet met de auto.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Marokko op de website van de ANWB.

Naar boven

Tips van de ambassade

Tips

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Marokko.

LHBTI is strafbaar

LHBTI (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen) is strafbaar in Marokko. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee.

Nederlanders die ook de Marokkaanse nationaliteit bezitten

Volgens de Marokkaanse wet worden Nederlanders die ook de Marokkaanse nationaliteit hebben, op Marokkaans grondgebied als Marokkaans burger behandeld. Daardoor kan het gebeuren dat de Nederlandse ambassade in geval van problemen (bijvoorbeeld bij een arrestatie) niet door de Marokkaanse autoriteiten wordt geïnformeerd. Vraag bij problemen altijd naar consulaire bijstand van de Nederlandse ambassade.

Invoer van drones (onbemande vliegende toestellen)

Het invoeren van drones is verboden zonder geldige invoervergunning. Neem voor meer informatie hierover contact op met de ambassade van Marokko in Den Haag.

Als u geen geldige invoervergunning voor uw drone kunt laten zien dan kan de douane bij aankomst in Marokko de drone in beslag nemen. U kunt de drone bij uw vertrek terugkrijgen tegen betaling van opslagkosten en soms een boete. Bij illegaal binnenbrengen van uw drone kunnen de Marokkaanse autoriteiten deze bij een controle in beslag nemen. U kunt een hoge boete krijgen of zelfs een gevangenisstraf.

Medicijnen

Als u in Marokko verblijft en uw Nederlandse medicijnen raken op, neem dan contact op met uw Nederlandse huisarts en vraag om een medische verklaring met daarin duidelijk de samenstelling van uw medicijnen. Met deze verklaring kunt u bij een apotheek of ziekenhuis in Marokko medicijnen krijgen. Als het merk of de samenstelling van uw medicijn anders is dan het medicijn dat beschikbaar is in Marokko, neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het hier beschikbare medicijn in uw geval voldoet. De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken bieden geen medicijnen aan; u moet dit zelf regelen. Als u de mogelijkheid heeft medicijnen vanuit Nederland te laten versturen, dan kunt u gebruik maken van reguliere koeriersdiensten. Houd in dat geval rekening met verzendtijd en -kosten; beiden kunnen oplopen, vooral als u buiten de stad verblijft. Houd er ook rekening mee dat de Marokkaanse douane postzendingen controleert en sommige medicijnen niet doorlaat zonder verklaring.

Neem geen pakjes voor iemand anders mee

Neem geen pakjes, brieven of iets anders voor iemand mee. Doet u dit toch? Kijk vooraf wat er in zit.

Kopie identiteitsbewijs

Draag altijd een (kopie van een) identiteitsbewijs bij u, zodat u zich kunt identificeren.

Naar boven

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Marokko en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

Algemeen alarmnummer (politie): 190

Ambulance en brandweer: 150

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Rabat

Kijk voor meer informatie over de Nederlandse ambassade in Rabat op deze website.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Naar boven