Ontwikkelingen Westerdam reizigers

Een niet-Nederlandse toerist die aan boord was van het cruiseschip de Westerdam, blijkt na onderzoek in Maleisië, besmet te zijn met het nieuwe coronavirus. Het gevolg van de besmetting is dat helaas nog niet alle passagiers de Westerdam kunnen verlaten. Een ander deel van de Nederlanders was al van boord gegaan voordat de besmetting bekend werd en is doorgereisd naar Nederland.

Ontwikkelingen

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) volgen de ontwikkelingen op de voet. Er is nauw contact met de rederij Holland America Line, die de logistiek rond de terugreis van de passagiers in handen heeft. Passagiers op het schip en op doorreis naar Nederland kunnen te maken krijgen met gezondheidsmaatregelen van lokale overheden of luchtvaartmaatschappijen.

Contact

Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat op dit moment in direct contact met de 29 Nederlanders op het schip en 26 Nederlanders in een hotel in Phnom Penh. Onze Honorair Consuls in Cambodja zijn ter plaatse om Nederlanders die nog op het schip zijn of in het hotel zijn ondergebracht waar mogelijk en nodig assistentie te verlenen.

Ook in andere landen wordt de situatie rondom het Coronavirus nauwgezet gevolgd en is er contact met Nederlanders.

Nederlanders die nog niet in contact staan met Buitenlandse Zaken kunnen bellen met nummer +31247247247. Buitenlandse Zaken is 24/7 bereikbaar.

Instructies over contact met de GGD staan op de website van het RIVM.

De GGD neemt contact op met de reizigers als die in Nederland zijn. Passagiers van de Westerdam die in het buitenland zijn en terugkeren naar Nederland wordt verzocht telefonisch contact op te nemen met de GGD in hun regio.