UPDATE COVID 19 maatregelen

In deze update meer informatie over de verlengde defacto lockdown in Sri Lanka, reismaatregelen voor Nederland, Sri Lanka en de Malediven. Lees ook verder voor handige websites met nog meer informatie.

Beste Nederlanders,

Het aantal COVID besmettingen in Sri Lanka neemt nog steeds toe. Er geldt een de facto lockdown voor heel Sri Lanka tot minimaal 14 juni 2021. Dit houdt in dat u uw huis alleen mag verlaten wanneer u werkt voor essentiële services en voor het verkrijgen van medische hulp. Het is niet uitgesloten dat verdere beperkingen of verlenging van deze maatregelen volgen. Wij raden u aan de lokale media te volgen voor aanvullende informatie.

Hier vindt u een overzicht van alle beperkende maatregelen in Sri Lanka: https://srilanka.travel/.../PHS2_E_new_media_relase...

Voor reizen naar Sri Lanka en de Malediven geldt nog steeds een oranje reisadvies. Dit betekent dat de Nederlandse overheid adviseert alleen te reizen als het strikt noodzakelijk is. U kunt Sri Lanka per 1 juni weer inreizen. Daarna moet u 14 dagen in quarantaine in een hotel. U kunt ook nog steeds de Malediven inreizen. U moet na aankomst 10 dagen in quarantaine in een hotel.

U mag vanuit Sri Lanka nog steeds alleen naar Nederland reizen als u onder een uitzondering voor het EU-inreisverbod valt (https://www.rijksoverheid.nl/.../uitzonderingen-eu...). Let op: de luchthavens van Abu Dhabi, Dubai en de Malediven zijn dicht voor passagiers (ook transit) vanuit Sri Lanka.

Per 1 juni zijn de Nederlandse quarantaine regels veranderd. Voor reizen van Sri Lanka (hoog risico land) naar Nederland geldt op dit moment het volgende:

- Als u vanuit Sri Lanka naar Nederland reist, moet u in het bezit zijn van een negatieve NAAT (PCR)-testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland. U kunt zich laten testen in bijvoorbeeld Nawaloka hospital, Asiri hospital, Lanka hospital, Durdans hospital en Hemas hospital.

- In Nederland gaat u 10 dagen in quarantaine (dringend quarantaine advies). U kunt op dag 5 een testafspraak maken om de quarantaine te verkorten. Bel hiervoor met 0800-1202 of maak online een afspraak via coronatest.nl. Als de testuitslag negatief is, stopt de quarantaine.

U mag vanuit de Malediven ook nog steeds alleen naar Nederland reizen als u onder een uitzondering voor het EU-inreisverbod valt (https://www.rijksoverheid.nl/.../uitzonderingen-eu...). Voor reizen van de Malediven (zeer hoog risico land) naar Nederland geldt op dit moment het volgende:

- Als u vanuit de Malediven naar Nederland reist, moet u in het bezit zijn van een negatieve NAAT (PCR)-testuitslag van maximaal 72 uur oud bij aankomst in Nederland. U kunt een NAAT (PCR)-test doen in Hulhumale Tree Top hospital in Male.

- Zorg dat u de quarantaineverklaring ingevuld en uitgeprint bij u heeft: quarantaineplicht voor reizigers uit gebied met zeer hoog risico (verplicht thuisblijven). https://www.rijksoverheid.nl/.../in.../quarantaineplicht...

- Na aankomst uit een zeer hoog risico gebied gaat u verplicht 10 dagen in thuisquarantaine. U kunt een boete van EUR 339,- krijgen als u geen quarantaineverklaring heeft of zich niet houdt aan de quarantaineverplichting.

- Op dag 5 kunt u een testafspraak maken om de quarantaine te verkorten. Bel hiervoor met 0800-1202 of maak online een afspraak via coronatest.nl. Als de testuitslag negatief is, stopt de quarantaine.

Check vlak voor vertrek of er veranderingen zijn: www.reizentijdenscorona.nl/

En lees deze checklist: inreizen in Nederland tijdens corona https://www.rijksoverheid.nl/.../reizen-naar-nederland...

Vaccinatie van Nederlanders in het buitenland

Nederlanders die niet in Nederland wonen, maar beschikken over een BSN en voor verlof in Nederland zijn, kunnen in Nederland worden gevaccineerd. Bent u in het bezit van een BSN en een DigiD, en is het vaccineren voor uw geboortejaar al gestart (https://www.rijksoverheid.nl/.../volgorde-vaccinatie-voor...) dan kunt u zich aanmelden voor vaccinatie via https://coronatest.nl/ik-wil-me.../een-online-afspraak-maken.

Vaccineren van Nederlanders in Sri Lanka en de Malediven

Nederlanders met een geldige residence permit voor Sri Lanka of de Malediven en die ouder zijn dan 30 jaar (Sri Lanka) of 18 jaar (Malediven) worden meegenomen in het vaccinatieprogramma van Sri Lanka en de Malediven. De ambassade raadt Nederlanders aan zich te laten informeren over de mogelijkheden bij het lokale Public Health Department. Er zijn geen kosten aan de vaccinaties verbonden.

Meer informatie:

Lees hier de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

U vindt meer informatie over de actuele COVID-19 situatie in Sri Lanka hier: www.covid19.gov.lk

Sri Lanka opent haar grenzen voor toeristen onder strikte maatregelen: www.srilanka.travel/helloagain

Voor updates over de situatie in de Malediven kunt u terecht op de site: www.visitmaldives.com/en/covid19-updates

Wanneer u in Sri Lanka of op de Malediven verblijft, raden we u aan zich te registreren bij de ambassade zodat wij u op de hoogte kunnen houden van actuele ontwikkelingen. Dit kan via de BZ informatieservice: https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/

Mocht u alsnog vragen hebben, dan kunt u een email sturen naar col@minbuza.nl. Voor noodgevallen kunt u contact op nemen met het BZ contactcentrum: +31 247 247 247.

Vriendelijke groet, de Nederlandse Ambassade in Sri Lanka.